Nederland in Beeld

Tips om te besparen op je boodschappen

Wil je graag zo goedkoop mogelijk boodschappen doen? Dat is natuurlijk een mooi streven. En besparen op boodschappen is ook heel goed mogelijk, als je maar weet waar je op kunt letten. In dit artikel delen we algemene besparingstips.

Aanbiedingen

Dé beste tip die we met je kunnen delen: let op aanbiedingen en kortingen. Deze zijn er namelijk volop te vinden, maar het is aan jou om ernaar op zoek te gaan. Bekijk bijvoorbeeld folders of zoek op een andere manier op waar er lagere prijzen zijn. Doe ook meteen slim inkopen. Raakt iets in de voorraadkast binnenkort op? Houd dan een tijd van tevoren alvast de aanbiedingen in de gaten. Let hier niet pas last-minute op, want dan vis je misschien net achter het net. Het is een kwestie van dit even in je systeem krijgen. Zeker bij de items die je lang kunt bewaren, is het makkelijk om op aanbiedingen te letten. Je favoriete koffie kun je zo voordelig inslaan, zoals Tassimo cups. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld pasta, rijst, shampoo of groenten in blik, om nog wat goede voorbeelden te noemen. Vind je verse producten in de aanbieding? Dan is het vaak ook een optie om het in te vriezen, om de houdbaarheid te verlengen. 

Online aanbod

Bestel jij je boodschappen af en toe al eens online? Hoewel het heel anders is dan boodschappen doen in de supermarkt, heeft het een heleboel voordelen. Een van de voordelen: je kiest uit een veel groter aanbod. Dit betekent dus ook dat er veel meer aanbiedingen zijn waar je gebruik van kunt maken, evenals andere kortingsacties. Nog een voordeel van het ruimere aanbod: je kunt specifieke producten makkelijker vinden. Denk aan cafeïnevrije koffie, mocht je dit op bepaalde momenten van de dag graag drinken. En zo zijn er voor alle productgroepen veel soorten te vinden. Maak daar vooral gebruik van.

Weekboodschappen

Haal je (vrijwel) iedere dag boodschappen? Dan is de kans groot dat je meer uitgeeft dan iemand die weekboodschappen doet. Stap daarom over naar een wekelijks boodschappenmoment – of je de boodschappen nu in de winkel haalt of online bestelt. Zo ga je namelijk gericht te werk. Je denkt precies uit wat je voor de week nodig hebt: niet meer, niet minder. Als je dagelijks naar de supermarkt gaat, ontbreekt het vaak aan een weekplanning. Je struint maar wat rond in de winkel, zonder plan. Dan denk je ook niet vaak na over bewuste, goedkopere keuzes. Dat niet alleen: als je vaker in de supermarkt staat, ben je ook gevoeliger voor impulsaankopen. En dat tikt al gauw behoorlijk aan, zodra je alles bij elkaar optelt. Het kan best even schakelen zijn om weekboodschappen te gaan doen, zeker als dit nog niet in je systeem zit. Is het grote probleem dat je dan te veel boodschappen moet verslepen van de winkel naar huis? Dan is online boodschappen doen dus een uitkomst: je krijgt het gewoon thuis. Wat een gemak!

Seizoen gericht

Houd rekening met de seizoenen, vooral wat betreft de verse producten die je koopt. Een tomaat is ’s zomers al snel goedkoper dan ’s winters. In de winter kies je dan juist weer voor bijvoorbeeld wortelen of boerenkool. Het is leuk om op die manier met de seizoenen mee te gaan bij het boodschappen doen en het bereiden van maaltijden. Je steekt er ook veel van op! Vind je het in een bepaald seizoen lastig om gevarieerde maaltijden te blijven bereiden, zoals de herfst? Je kunt gelukkig een heleboel recepten opzoeken ter inspiratie. Of pak vaker groenten uit blik of uit de diepvries: dit is tevens een goede manier om de kosten te drukken.

Je kunt op allerlei manieren besparen op de boodschappen. Elk beetje geld dat je minder hoeft uit te geven, is weer mooi meegenomen!