Nederland in Beeld

Werken in het buitenland: de voordelen op een rij

Door de digitalisering van onze samenleving zijn steeds meer bedrijven ook in het buitenland actief. Hoewel veel digitaal mogelijk is, blijft het ook belangrijk dat mensen fysiek aanwezig zijn. Daarom worden er ook steeds meer kantoren in het buitenland opgestart. Dit zien we terug in alle sectoren. Een goed voorbeeld van een sector dat steeds vaker ook in het buitenland werkzaam is, is de agrarische sector. Nederland is niet voor niets de op één na grootste exporteur van landbouwproducten. Die expertise wordt graag gedeeld in andere landen. Misschien ben jij zelf ook wel actief in een sector waar dit steeds normaler wordt. Werken in het buitenland heeft misschien dan ook jouw interesse gewekt. Toch roept het ook vragen op. Het is niet zomaar iets om alles achter je te laten en in een vreemd land aan de slag te gaan. Twijfel je nog altijd of dit de beste keuze is? Bedenk dan ook goed wat dit voor jou en je verdere loopbaan kan betekenen. Werken in het buitenland biedt namelijk tal van  voordelen. In dit artikel zetten we de belangrijkste op een rij. 

Kom in contact met verschillende culturen 

Nederland voelt erg veilig en vertrouwd. Je bent bekend met de taal, de gebruiken en de meeste mensen beschikken over dezelfde soort normen en waarden. In het buitenland kan dit heel anders zijn. Je komt in contact met mensen die er een geheel andere levensstijl op nahouden. Dit kan best spannend zijn, maar zorgt er ook voor dat je jezelf beter gaat ontwikkelen op sociaal vlak. Je leert om te gaan met verschillende mensen en ontdekt meer over de wereld en haar burgers. Het begrijpen van anderen en werken aan je sociale vaardigheden komt niet alleen op de korte termijn van pas. Hier zal je je hele leven van blijven profiteren. 

Verbeteren van de taalvaardigheid 

Als je in het buitenland actief bent, dan zul je ook hard aan je taalvaardigheid moeten werken. Hoewel de meeste Nederlanders wel een aardig woordje Engels, Duits en Frans spreken, is dit zelden echt vloeiend. Hoe langer je met mensen vanuit verschillende nationaliteiten samenwerkt, hoe meer je werkt aan je taalvaardigheid en hoe sneller je dit ook zult oppikken. Als je een vreemde taal vloeiend beheerst, dan biedt dit veel voordelen. Op de eerste plaats omdat je zo beter verstaanbaar bent in het buitenland, maar ook omdat dit heel goed op je cv staat. Steeds meer bedrijven zoeken naar medewerkers die één of meerdere vreemde talen vloeiend beheersen. 

Meer kansen op de arbeidsmarkt 

Wanneer je ervaring op hebt gedaan in het buitenland, biedt dit ook meer kansen op de arbeidsmarkt. Het is een zeer waardevolle toevoeging aan je cv. Hierdoor word je aantrekkelijker voor bedrijven en zal je in de toekomst dus makkelijker een baan kunnen vinden. Toch is het vinden van een vacature in het buitenland niet altijd gemakkelijk. Als dit jouw grote wens is, zou je dit duidelijk kunnen maken bij bijvoorbeeld een recruitmentbureau. Wanneer er een passende vacature vrijkomt, zal een interim recruiter dan contact met je op kunnen nemen.