Nederland in Beeld

Brommer, scooter of snorfiets: het verschil

Wil jij jezelf binnenkort van A naar B verplaatsen middels een tweewieler? Een fiets is in Nederland natuurlijk een erg populair, maar dit geldt ook zeker voor de scooter, brommer en snorfiets. Wat precies het verschil is tussen deze tweewielers lees je hierbeneden.

1. De scooter

Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De voeten worden tijdens het rijden naast elkaar geplaatst tussen de stuurrichting en de zitplaats. De term scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die aan deze omschrijving voldoen. Zowel bromfietsen als snorfietsen zijn dus scooters. Ook een motorfiets of motor valt onder de categorie scooters. Deze drie tweewielers worden daarom ook wel motor-, brom- of snorscooter genoemd. Voor alle scooters gelden er andere regels. Ook verschillen de eigenschappen.

2. De brommer

Een brommer, ook wel bromfiets genoemd, is een voertuig waarvoor in Nederland geldt dat je er niet harder dan 45 kilometer per uur mee mag rijden. Je mag op een bromfiets rijden met een rijbewijs B of rijbewijs A. Wel moet je minimaal 16 jaar oud zijn en heb je een gele kentekenplaat met zwart opschrift nodig voor een bromfiets. Het dragen van een helm op een bromfiets is verplicht.

3. Een snorfiets

Tenslotte hebben we nog de snorfiets. Het belangrijkste verschil tussen de brommer en de snorfiets is dat de snorfiets maximaal 25 kilometer per uur mag, terwijl de brommer maximaal 45 kilometer per uur mag rijden. De snorfiets is dus een lichtere versie van de brommer. Een helm is bij het rijden op een snorfiets niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Hiernaast heb je voor het rijden op een snorfiets een blauwe kentekenplaat met wit opschrift nodig. Net zoals bij een brommer moet je minimaal 16 jaar oud zijn om een snorfiets te mogen besturen.

Niet vergeten: de verzekering

Welke tweewieler heeft jouw voorkeur? Op het gebied van verzekeringen is er geen verschil. In Nederland hebben we gezamenlijk besloten dat iedereen die met een snorfiets, brommer of scooter de weg op gaat, verplicht is om minimaal een WA brommerverzekering te hebben.

Wil je een brommerverzekering afsluiten? Neem dan eens een kijkje bij InShared. Bij deze online verzekeraar vind je een betrouwbare en voordelige verzekering voor je favoriete tweewieler.