Nederland in Beeld

R.i.p. Schieblock – Dank Je Wel Gemeente

Oei oei oei. Gerommel in het Schieblock en mogelijk zelfs wel het EINDE van Het Schieblock zoals we het kennen. Al geruime tijd heerst er enige onrust over de toekomst van het Schieblock. Zo riepen diverse raadsleden en partijen onlangs het college op om niet meer te investeren in het Schieblock.

Het Schieblock (de naamgeving aan het ene pand door CODUM en ZUS) wordt hier verward met het Schiekadeblok (het hele gebied rondom Delftsehof, blok binnen Delftseplein, Schiestraat, Delftsestraat, Schiekade). Voor het Schiekadeblok werd in totaal 52 miljoen betaald, niet voor het Schieblock.

Wat is er precies aan de hand?

Elma van Boxel (ZUS): “Vijf jaar geleden, toen er grootste plannen op stapel stonden voor het Central District, heeft bureau ZUS samen met CODUM weten te forceren dat het Schieblock niet zou worden gesloopt. In de marge mochten wij het gebouw ‘tijdelijk’ omvormen tot stadslaboratorium om op een nieuwe manier de stad een impuls te geven. Dit is vervolgens ook gebeurd. Er is een rijke mix van bedrijvigheid ontstaan (een levendige plint zoals dat heet, red.), een Dakakker en het begin van de Luchtsingel.”

Tal van bedrijven hebben zich in het Schieblock gevestigd en toko’s als GROOS, BAR, de Biergarten en Archiguides zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld. Terwijl de vastgoedcrisis zich verder manifesteerde, ontwikkelde Het Schieblock zich juist tot een landelijk en internationaal bekend geworden voorbeeld van stedelijke transformatie.

Marcus Fernhout (CODUM): “Destijds was de deal dat Schieblock zou worden gesloopt op het moment dat er daadwerkelijk gesloopt en ontwikkeld zou worden. Nu is het zo dat LSI, de eigenaar van het pand, het Schieblock nodig heeft om onder andere de schuld aan de gemeente te kunnen aflossen. CODUM en ZUS hebben als Schieblock zijnde nu een heel redelijk voorstel gedaan om LSI te laten participeren in de exploitatie van het Schieblock met als uitgangspunt een verlenging van 10 jaar, een vergelijkbaar huurniveau en voldoende structurele investeringen. Daarmee kan het Schieblock blijven bestaan en kan LSI een deel van de lopende kosten dekken.”

Exit Schieblock
LSI heeft echter een andere strategie, waarmee zij denken meer te kunnen verdienen. Dat zou betekenen: een grote renovatie, huur omhoog en een nader te bepalen huurder aantrekken. Eventueel kunnen de aantrekkelijke onderdelen blijven, maar zo werkt het natuurlijk niet.
Kortom, weg Schieblock. En dat terwijl er aan de overkant voldoende leeg staat. Het Schieblock is nu overgeleverd aan LSI, de bank en de gemeente. Zij denken echter voornamelijk in financiële waarde. Dat hier in de afgelopen jaren enorme sociale, culturele en economische waarde is opgebouwd lijkt totaal niet belangrijk.

“Als Schieblock BV zijn wij al maanden in onderhandeling en hebben wij nu binnen een week duidelijkheid gevraagd. Hoewel de gesprekken positief verlopen, vangen wij ook duidelijke signalen op dat LSI ook de andere optie bekijkt. Wij zullen ons via deze formele weg inzetten voor verlenging van het Schieblock. Ook onderzoeken we alternatieven in de nabije omgeving.”, zeggen de initiatiefnemers van Het Schieblock.

Straf
Tsja, het lijkt er nu op dat de initiatiefnemers van Het Schieblock nu worden gestraft voor de MAJOR – IK HERHAAL MET HOOFDLETTERS – MAJOR FUCK UP van de Gemeente Rotterdam, het college en de raadsleden, die hebben ingestemd om in 2009 de grond onder het gebouw te kopen van LSI voor maar liefst 52 miljoen! Euro’s! Geen roepies. En dat in een periode dat de vastgoedmarkt al behoorlijk aan het inzakken was! Kassa moet LSI gedacht hebben, want het was maar liefst 26 miljoen euro meer dan hij er ooit voor betaalde.
En nu hebben de raadsleden geen idee wat er met dat betaalde geld gebeurd is. (goh…)

George van Gent
Volgens George van Gent (VVD) heeft wethouder Karakus (PvdA) daarmee destijds een risico genomen door die grond te kopen. NO SHIT SHERLOCK! Maar Van Gent vindt het vervelend dat Karakus dan altijd antwoord dat de raad er zelf mee ingestemd heeft, inclusief de VVD. Zelf zat George toen niet in de raad.

Beste meneer George van Gent van de VVD: So-Fucking-What dat JIJ persoonlijk toen niet in de raad zat?
In plaats van een beetje aan de zijlijn te huilen, had je de afgelopen jaren ook je tijd kunnen besteden aan ervoor te zorgen dat de onderste steen boven zou komen over wat er met dat geld is gebeurd!
Maar nee, een beetje holle verkiezingsretoriek uitslaan en iemand de ex-Zwarte-Piet toespelen over wie er nu wat verkeerd heeft gedaan.

Ground control to Major Fuck-Up
JULLIE HEBBEN GEZAMENLIJK EEN FUCK UP GEMAAKT. En wat je dan doet als volksvertegenwoordiger, als iemand die gekozen is door de burgers van Rotterdam die nota bene jullie salaris betalen, is dat je er alles aan gaat doen om die fout te herstellen. Je gaat dan niet de boel traineren door elkaar de schuld te geven, je gaat gezamenlijk op zoek naar een oplossing.

En wat je al helemaal niet doet is dan de partij te slachtofferen die er juist alles aan gedaan heeft om wat van een dode plek in het centrum te maken! Jullie zouden je kapot moeten schamen.

Help Het Schieblock
Goed, wat kunnen wij als gewone Rotterdammers nu doen. In elk geval kunnen we en masse gaan stemmen op Het Schieblock dat genomineerd is voor de Rotterdam Architectuurprijs 2013. Je kunt zelfs 15 (!) keer per IP adres stemmen. Dus, als jij het Schieblock en de partijen erachter een warm hart toe draagt, laat dan je stem gelden.

Schieblock Debat
Noteer daarnaast 11 december in je agenda. Dat is er een debat in BAR@Schieblock over Luchtsingel 2014, waar Luc Smits (LSI, de eigenaar) en Hans van Rossum (Gemeente Rotterdam) op het podium zullen staan. Iedereen is van harte welkom om deze heren dan het vuur aan de schenen te leggen en alle kritische vragen direct te stellen.