Nederland in Beeld

Zo verklein je de kans op ongevallen tijdens het werk

Als ondernemer in de Randstad is jou er uiteraard veel aan gelegen om ongevallen tijdens het werk te voorkomen. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje, waardoor je dit nooit helemaal uit kunt sluiten. Gelukkig kun je wel het nodige doen om de kans hierop te verkleinen. Benieuwd wat? In deze tekst helpen wij je op weg.

Zorg voor een veilige werkplek

In een veilige omgeving is de kans op ongevallen een stuk kleiner. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de veiligheid van je personeel op de werkvloer. Veel ondernemers zijn zich hier gelukkig bewust van, maar helaas zijn er ook genoeg bedrijven waar nog ruimte is voor verbetering. Reden genoeg om je risico’s in kaart te brengen. Weet je zelf niet hoe je dit doet? Dan biedt een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitkomst.

Werkt (een deel van) je personeel op gevaarlijke plekken, bijvoorbeeld op of langs de weg? Dan moet je er net zo goed voor zorgen dat zij hun werk veilig kunnen doen. In dat geval kan de BRL 9101 uitkomst bieden. Met deze certificering laat je als ondernemer zien dat je voldoet aan de contractuele verplichtingen waarin een BRL 9101-certificering wordt vereist. Ook toon je hiermee aan dat je verkeersmaatregelen op een verantwoorde manier voorbereidt en de kwaliteit en veiligheid van zowel wegwerker als weggebruiker hoog in het vaandel staat.

Stel werkkleding verplicht

Werkkleding kan helpen om de kans op ongevallen tijdens het werk te verkleinen. Stel het dragen van veiligheidsschoenen bijvoorbeeld verplicht op productielocaties. Doordat deze schoenen voorzien zijn van een stalen neus, worden de voeten van je personeel beter bescherm. Binnen sommige bedrijven kan het bovendien handig zijn om het dragen van een helm verplicht te stellen. Werkt je personeel in het donker of op plekken waar ze niet goed zichtbaar zijn? Laat ze dan (ook) veiligheidshesjes dragen.

Voer regelmatig onderhoud uit

Binnen veel bedrijven wordt gewerkt met verschillende machines en voertuigen. Dit maakt het werk weliswaar een stuk makkelijker, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld gewond raken door een machine of voertuig. Je beperkt dit risico door regelmatig onderhoud uit te voeren. Richt je hierbij niet alleen tot de machines, maar ook tot het wagenpark. Besteed het onderhoud bij voorkeur uit aan een bedrijf dat hier gespecialiseerd in is. Laat machines bijvoorbeeld onderhouden door de bouwer en breng voertuigen naar een erkende garage.

Ga voor een ISO 45001 certificaat

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van je personeel. Een ISO 45001 certificaat kan je helpen om hier invulling aan te geven. Deze norm optimaliseert de bedrijfsprocessen, verhoogt de efficiency en maakt de bedrijfsvoering veiliger. Daarnaast bevordert een ISO 45001 certificering goede arbeidsomstandigheden. Dit verkleint niet alleen de kans op ongelukken tijdens het werk, maar zorgt ook nog eens voor een hogere tevredenheid onder je personeel. Doordat dit certificaat internationaal erkend is, draagt hij bovendien bij aan het imago en de reputatie van je onderneming.