Nederland in Beeld

3 tips voor een Kerstmis zonder zorgen

Kerstmis nadert. We merken het al op de televisie. Steeds vaker worden er films uitgezonden en we zien talloze reclames. Ook aan je omgeving merk je het. Mensen bezoeken massaal de kerstshows in tuincentra en vragen onderling ook alvast aan elkaar wanneer en waar zij Kerstmis vieren. Kortom: het stressen rondom de kerst is alweer begonnen.

Want laten we eerlijk wezen: deze feestdagen brengen ook elk jaar weer heel veel zorgen met zich mee. Wie nodigt wie uit? Wat als hij zich buitengesloten voelt? Ga je naar je schoonouders of eigen ouders? Geeft dit geen scheve gezichten? Wat serveer je voor het kerstdiner? En dan moet je ook nog eens een kerstcadeau voor vrouwen én mannen vinden. Kortom, genoeg om je zorgen over te maken.

Ben jij ieder jaar ook altijd al weer helemaal gestrest voordat kerst goed en wel is begonnen? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Kerstmis hoeft namelijk niet stressvol te zijn. Met de juiste mindset en voorbereidingen kom je al heel ver. Ben jij echt klaar voor een zorgeloze klaar om nooit meer te vergeten? Maak dan gebruik van de volgende drie tips.

1.      Vier het zoals jij dat wil

In onze huidige maatschappij voelen we altijd veel te veel de druk van anderen. Zeker van familie. We voelen ons verplicht om bepaalde mensen uit te nodigen of standaard bij een bepaalde groep mensen op visite te gaan tijdens de feestdagen. Als dit je echter elk jaar weer enorm veel stress geeft, kan je ook beslissen om dit niet te doen. Je bent dit namelijk niet verplicht.

Zet daarom voor jezelf op een rijtje wie je graag zou willen zien. Wil je liever kerst met je eigen gezin vieren? Dan is dat ook helemaal prima. Lekker samen fietsen, de bossen in of gewoon thuis languit op de bank. Je kunt er in elk geval voor kiezen om niet alle dagen vol te plannen. Maak het jezelf bijvoorbeeld gemakkelijk door op kerstavond een kerstdiner voor beide kanten van de familie te geven. Dat is heel even een drukke en gezellige avond, maar dan heb je daarna wel twee rustige dagen met het gezin. Dagen die je in kunt plannen zoals jij dat wil.

2.      Kerstcadeaus

Het vinden van het perfecte cadeau wordt elk jaar weer lastiger. Gelukkig is er nu nog genoeg tijd. Want geloof ons, in de weken vlak voor kerst wil je echt niet gaan winkelen. De winkelstraten zijn dan bomvol met mensen die net zo gestrest zijn. Daarom is het belangrijk om de kerstcadeaus op tijd in te slaan. Koop je online? Wees er dan ook op tijd bij, want bij de bezorgdiensten willen ze voor kerst nog wel eens vertraging oplopen.

3.      Doe het eens compleet anders

Geen zin om weer de hele dag in een oncomfortabele outfit te lopen? Een outfit die naarmate de dag vordert ook nog eens steeds strakker gaat zitten door al het eten? Doe dit dan niet! Er lijkt soms een ongeschreven regel te zijn dat je je helemaal moet uitdossen tijdens de feestdagen. Als je echter houdt van rust en je hier minder zorgen over wil maken, dan is het ook prima om iets simpels aan te trekken. Kies voor iets waar jij je prettig bij voelt.

Je kunt het ook over een geheel andere boeg gooien en een comfy kerst bij jou thuis vieren. Vraag iedereen om in zijn of haar mooiste lounge/kerstoutfit te komen. Denk aan een foute kersttrui of zelfs pyjama. Degene met de mooiste outfit wint een prijs. We durven te wedden dat daar hele mooie foto’s en verhalen van zullen komen!