Nederland in Beeld

Wat moet je doen als iemand zijn schuld niet betaald?

Je kunt het als ondernemer wel eens meemaken: een debiteur die zijn schulden niet terugbetaald. Maar ook bij persoonlijke zaken heb je soms te maken met een wanbetaler, wat het niet minder vervelend maakt. Maar, wat te doen bij een wanbetaler? Wij hebben enkele stappen op een rijtje gezet, van het zelf regelen tot aan het inschakelen van een juridische expert zoals juristu deurwaarder. Lees dus snel verder!

Factuur

Het begint allemaal bij het samenstellen van een duidelijke factuur. Zodra je alle vereiste informatie er goed op vermeldt, wordt de kans verkleint dat het verkeerd gaat. Eén van deze vereiste is namelijk het benoemen van een betalingstermijn. Zorg ervoor dat je hiervoor een redelijke betalingstermijn hanteert. Maar dit brengt ons op de volgende vraag, want wat is redelijk? In het algemeen wordt een betalingstermijn van dertig dagen als redelijk gezien. Je kunt daarentegen ook een betalingstermijn van veertien dagen hanteren, zolang het maar duidelijk vermeld wordt op jouw factuur. Bovendien is het belangrijk om niet de juiste KvK en btw-nummers te vergeten. Dit zijn een aantal voorbeelden van de verplichte gegevens op een factuur. 

Betalingsherinnering

Is het vernoemde betalingstermijn verstreken? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar je kunt dan alsnog eerst proberen zelf een betalingsherinnering te sturen. Hierbij is het noodzakelijk dat je vriendelijk en professioneel blijft. Het kan natuurlijk ontzettend vervelend zijn als anderen niet betalen, omdat jij in de problemen komt hierdoor. Toch wil je dit verzoek nogmaals vriendelijk sturen aangezien hij of zij het ook simpelweg vergeten kan zijn. Bovendien bereik je meestal ook meer als je vriendelijk en professioneel blijft, wat je kans vergroot op een terugbetaling. Je kunt ook telefonisch contact opnemen met de wanbetaler als de betaling nog niet voldaan is. Op deze manier is het meestal snel opgelost. Is de betaling na een herinnering en/of telefonisch contact nog steeds niet betaald? Dan kun je een tweede betalingsherinnering sturen, die eventueel zelfs een waarschuwing omvat. Als de wanbetaler dan er nog voor kiest om niet te reageren, ben je namelijk genoodzaakt om verdere stappen te ondernemen. 

Incassobureau

Maar wat houden deze ‘verdere stappen’ precies in? Hierna is het verstandig om juridisch advies in te schakelen. Niemand wenst natuurlijk dat het zo ver komt, maar toch is het fijn dat als dit wel het geval is, dat je dan terecht kunt bij een expert. Een expert weet namelijk exact wat je het best kunt doen in dit soort gevallen. Een incassobureau, zoals Incassobureau Juristu, kan contact opnemen met de wanbetaler via een e-mail, sms of zelfs via de post. Binnen tien dagen dient het bedrag dan terugbetaald te worden. Vaak schrikken de wanbetalers hiervan, dus het komt slechts een enkele keer voor dat deze herinnering niet terugbetaald wordt. Als de wanbetaler daarna nog steeds niet binnen tien dagen zijn schuld terugbetaald, dan is de zogenoemde ‘minnelijke fase’ voorbij. Je kunt dan een procedure starten met het juridische advies van een expert. De allerlaatste stap is het aanspannen van een rechtszaak. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen, maar helaas is het in enkele gevallen nodig. Ook dan is het verstandig om een juridische adviseur in te schakelen zodat je er nooit alleen voorstaat.