Nederland in Beeld

Waar moet je opletten bij het vergelijken van energie?

Tegenwoordig kunnen we heel veel vergelijken. We vergelijken onze zorgverzekering, een nieuw abonnement voor onze telefoon en we vergelijken natuurlijk een energiecontract. Waar je precies op moet letten bij het vergelijken van een energiecontract vertellen we jou in deze blog.

Het ene energiecontract is het andere energiecontract niet. Zo zijn er verschillende energiecontracten, kun je letten op opzegvergoeding en let je natuurlijk op de duur van het contract. Maar wat ook steeds belangrijker is geworden, is de vraag: waar komt mijn energie vandaan? Duurzaamheid, prijs en eventuele extra’s kunnen ook dingen zijn waar je op kunt letten. 

Hoe verbruik jij per jaar?

Om een goed beeld te krijgen van een goede vergelijking, is het belangrijk dat je weet hoeveel je op jaarbasis verbruikt. Verbruik je bijvoorbeeld maar weinig, dan zal je zien dat de prijs natuurlijk ook minder hoog is. Maar hoe hoger de prijs en de hoeveelheid gas, hoe groter het verschil tussen contracten kunnen worden. Houd dit dus goed bij de hand, want het kan je een hoop geld schelen. 

Naast het verbruik heb je nog meer informatie nodig om een goede vergelijking te realiseren. Zo moet je invullen in wat voor een woning je woont. Denk aan een hoekhuis of een flat. En je vult in met hoeveel mensen je woont. Deze informatie samen zorgt ervoor dat je een goede vergelijking hebt. Maar waar doe je die vergelijking nu eigenlijk? 

Surf naar een online vergelijker

Tegenwoordig zijn er heel veel online vergelijkers. Dit zijn websites waar jij energie vergelijken kunt met andere energieaanbieders. Eigenlijk alle grote energie-aanbieders vind je wel op deze websites. Deze websites moeten 100% transparant zijn. Kies er daarom ook voor om op verschillende websites te vergelijken. Zo kun je goed zien of het allemaal klopt. En bij sommige vergelijkers krijg je nog een extra korting wanneer je het via hun websites afsluit. Dat is een win-winsituatie! 

Kies ik voor groene stroom?

Als je gaat vergelijken kun je op verschillende punten letten. Allereerst natuurlijk op de prijs. Is dit de meest goedkope stroom? Maar je kunt ook letten op hoe de energie is opgewekt. Energie die opgewekt is door de zon of door de wind noemen we duurzame energie. De stroom is ‘groen’. Uiteraard blijft stroom altijd dezelfde stroom en komt er niet ineens groene stroom bij jou uit het stopcontact. Maar het houdt wel in dat het beter is voor het milieu. Groene stroom is niet direct de goedkoopste stroom. Maar wel wanneer je natuurlijk zonnepanelen op het dak hebt. Dan kun je namelijk jouw eigen stroom op wekken. Duurzaam én betaalbaar! 

Meer weten over groene energie? Bekijk deze video!

Wat zijn de voorwaarden?

Kijk ook altijd even naar de voorwaarden voordat je een energiecontract afsluit. Zo is het goed om te kijken hoe je precies kunt betalen en wat er gebeurt als het einde van de looptijd is aangebroken. Want wordt het contract dan automatisch verlengd? In sommige gevallen krijg je ook een welkomstpremie of een welkomstcadeau. Leuk! Maar ook hier zitten voorwaarden aan. Goed om even te lezen dus!