Connect with us

Blog

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe fiets?

Als mensen nieuwe auto’s kopen, dan vergt dat vaak een heleboel vooronderzoek. Je leest je waarschijnlijk eerst in, kijkt vervolgens of er video’s over te vinden zijn (misschien is de auto van jouw dromen wel besproken in een autoprogramma zoals Top Gear) en gaat uiteindelijk misschien een proefrit maken. Met fietsen wordt dit vaak een stuk minder gedaan, terwijl er veel meer fietsen in Nederland zijn dan auto’s. Daarom bespreken we in dit artikel waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuwe fiets.

Waar ga je naartoe fietsen?

Het is, voordat je een fiets gaat kopen, belangrijk dat je weet wat voor activiteiten je met je fiets gaat doen. Wil je bijvoorbeeld vooral je fiets gebruiken om hier boodschappen mee te doen? Dan kun je het beste kiezen voor een boodschappenfiets of omafiets met boodschappentassen. Als je echter het liefst vooral snel wil fietsen, dan zou je kunnen fietsen voor een racefiets. Moet je echter elke dag lange afstanden fietsen, bijvoorbeeld naar je werk of studie, dan kun je hiervoor misschien andere afwegingen maken.

De breedte van het stuur

De hoogte van het zadel of de hoogte van het stuur is vaak nog wel aan te passen, maar de breedte is een ander verhaal. Het is slim om jezelf af te vragen hoe breed of smal je wilt zitten op de fiets. De meeste omafietsen hebben bijvoorbeeld een u-vormig en smal stuur, terwijl beachcruisers bijvoorbeeld al veel breder zijn in de grip. Hierdoor zit je vaak iets meer ‘relaxed’ en ook meer naar achter geleund. Het enige om erachter te komen wat jij fijn vindt fietsen, is door het zelf te proberen.

Elektrisch?

Elektrische fietsen zijn de laatste jaren ontzettend gegroeid in populariteit. Sommige mensen denken dat je bij elektrische fietsen zelf helemaal iet meer aan je beweging zou komen, maar dat is niet waar. Bij elektrische fietsen kun je zelf instellen hoeveel hulp je wilt krijgen van je fiets. Van helemaal niets (zelf heel hard trappen dus) tot zoveel mogelijk hulp. Uiteindelijk kan je niet harder dan maximaal 25 kilometer per uur. Als je op zoek gaat naar een elektrische fiets, zorg dan dat je wel eentje kiest van goede kwaliteit, zoals een Santos e-bike.

man riding bicycle on road during daytime

Duurzaamheid

Tegenwoordig is duurzaamheid ook een steeds belangrijker vraagstuk, en daarom is het verstandig om te kijken naar hoe duurzaam jouw eventuele toekomstige fiets eigenlijk is geproduceerd. Bij fietsen van Idworkx weet je bijvoorbeeld keer dat de fietsen eerlijk en duurzaam zijn geproduceerd, iets wat misschien wel bijdraagt aan met hoe een goed gevoel jij op je fiets stapt.

Slot

Tot slot is het ook belangrijk dat je kijkt naar wat voor slot er op jouw toekomstige fiets zit. Woon je op Texel, dan hoef je je misschien niet zoveel zorgen te maken over het feit dat jouw fiets misschien wel gestolen wordt, maar wanneer je in Amsterdam woont is dat een heel ander verhaal. Een enkel fietsslot (of ringslot) is dan in de meeste gevallen niet genoeg: het is belangrijk dat je een extra kettingslot hebt om je fiets veilig te kunnen bevestigen, waar je hem ook parkeert.

5 tips om duurzamer (en toch comfortabel) te leven

Blog

Dit is waarom we ineens allemaal dol zijn op kamerplanten

Blog

Verhuizen? Met deze tips doe je dat zonder stress

Blog

Wat kun je doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan?

Blog

Copyright © 2019 Bogue.nl. Alle Rechten voorbehouden.