Connect with us

Blog

Vergunning voor een tuinhuis: Hoe groot mag een overkapping zijn?

Iets waar je misschien niet gelijk over nadenkt zijn de regels rondom de bouw van een tuinhuis. Er zijn allerlei regels waar jij rekening mee moet houden wanneer je van plan bent om een overkapping in je tuin neer te zetten. Dit heeft te maken met afmetingen en hoogtes. Ook heeft het te maken met de grote van jouw perceel. Je tuin helemaal overkappen is bijvoorbeeld verboden. Lees dus snel verder als jij van plan bent om een tuinhuis te bouwen.

Wanneer mag ik zonder vergunning bouwen?

Regels in Nederland zijn overal hetzelfde. Of het nu gaat om een perceel buitenaf of een perceel in hartje Amsterdam. De overheid heeft hiervoor een aantal bepalingen gemaakt. Zo zijn er een aantal percentages gemaakt waarin jij mag bouwen in je tuin en vanaf wanneer je een vergunning nodig hebt. Heb jij een perceel dat kleiner is dan 100m2 dan mag jouw tuinhuis niet groter zijn dan 50% van jouw tuin.

Wanneer je een grotere tuin hebt dan 100m3 en niet groter dan 300m3 dan mag je minder bebouwen. 20% is dan de toegestane grens waarop jij een tuinhuis mag neerzetten. Wanneer je een perceel hebt dan groter is dan 300m3 dan wordt dat maar 10% van de tuin oppervlakte.

Benieuwd hoeveel zo’n overkapping precies kost? Bekijk deze website eens voor een paar voorbeelden van overkappingen.

Hoe hoog mag mijn tuinhuis zijn?

Zonder vergunning heb je dus te maken met de grote die je tuinhuis mag zijn, maar de hoogte is daarbij ook belangrijk. Zo mag een tuinhuis die binnen 4 meter van je woning staat bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 30 centimeter van de eerste verdieping. Wanneer hij verder weg staat dan mag hij altijd 3 meter hoog zijn. Maar dat is ook gelijk het maximum van de hoogte die hij mag hebben.

Je buren moeten niet te veel hinder hebben van jouw tuinhuis. Daarom zijn dit soort regels gemaakt. Er zijn tuinhuizen die hoger mogen zijn. Zo heb je tuinhuizen die 5 meter mogen zijn. Maar dan moet hij wel aan alle kanten ver genoeg van het perceel van je buren af staan.

De mooiste tuinhuizen op een rij

Nu je weet wat voor tuinhuis je mag bouwen, wordt het tijd om te zoeken naar een mooi tuinhuis dat past in jullie tuin. Wij hebben er drie op een rij gezet:

Tuinkamer tuinhuis

Wat helemaal in is tegenwoordig zijn de tuinkamers. Zo heb je een overkapping met een glazen pui erin. Je kan nu heerlijk uit de wind zitten. Zet je er nog een leuke houtkachel in dan ben je helemaal ready to go. Benieuwd naar deze nieuwe trend? Bekijk deze aflevering.

Overkapping

Ben je opzoek naar een plek om lekker te kunnen zitten in de winter of juist uit de zon in de zomer. Dan kan een overkapping uitkomst bieden. Dit is dan ook de meest gemaakte keuze wanneer mensen een tuinhuis neerzetten.

Overkapping met schuur

Dit kan een ideaal tuinhuis zijn voor wanneer jij nog geen schuur hebt. De combinatie is dan heerlijk. Je kan al je spullen opslaan en je hebt ook nog eens een geweldige plek om heerlijk te zitten.

 

 

5 tips om duurzamer (en toch comfortabel) te leven

Blog

Dit is waarom we ineens allemaal dol zijn op kamerplanten

Blog

Verhuizen? Met deze tips doe je dat zonder stress

Blog

Wat kun je doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan?

Blog

Copyright © 2019 Bogue.nl. Alle Rechten voorbehouden.