Nederland in Beeld

Epoxy of niet? Lees hier wanneer je epoxy gebruikt tijdens het voegwerk!

Om op de lange termijn kostbaar onderhoud en onnodige renovaties te voorkomen is het essentieel om de juiste materialen voor het voegen te gebruiken. In sommige gevallen is het slimmer om te kiezen voor epoxy voegmiddelen dan voor een andere kit. Epoxy wordt gebruikt voor specifiek voegwerk, voornamelijk op natte locaties. Het houdt beschadigingen op de lange termijn beter tegen en het houdt je keuken of badkamer veel langer mooi en schoon. Soms is het niet duidelijk welke kit het best geschikt is voor jouw specifieke klus, twijfel je of je epoxy moet hebben? Lees dan dit blogartikel en ontdek het antwoord op je vraag!

Wanneer gebruik je epoxy?

Het is slim om epoxy voegmiddelen te gebruiken als je een sterk, waterdicht en chemisch bestendig voegmiddel nodig hebt. Bijvoorbeeld in situaties waar er hoge eisen worden gesteld aan de duurzaamheid, zoals bij de verlijming van tegels in natte ruimtes of bij het repareren van beschadigde oppervlakken die blootgesteld zijn aan agressieve stoffen. Epoxy wordt vaak gebruikt als voegmiddel in voegen die onderhevig zijn aan hoge belasting of vocht. Denk aan douchegelegenheden met een hoge waterdruk op de voegen of restaurantkeukens met mogelijk zeer broeiende temperaturen. Door de duurzame bescherming tegen extreme omstandigheden wordt epoxy ook gebruikt in sauna’s, badkamers en zwembaden.

GEEN epoxy gebruiken wanneer… 

Je wilt geen epoxy gebruiken op oppervlakken die niet compatibel zijn met het voegmiddel, zoals sommige soorten kunststoffen en rubber. Ook is het niet geschikt voor situaties waarbij bewegingen van de materialen moeten worden opgevangen, omdat epoxy een harde en stijve verbinding vormt. Bovendien is epoxy niet geschikt voor gebruik op oppervlakken die blootgesteld zijn aan direct zonlicht of hoge temperaturen, omdat deze factoren de sterkte en duurzaamheid van de verbinding kunnen aantasten. Ga dus van tevoren goed na of jouw voegwerk wel geschikt is voor het gebruik van epoxy voordat je ermee aan de slag gaat. 

De houdbaarheid van epoxy

Epoxy is duurzamer dan andere voegmiddelen en is vooral ook beter bestand tegen chemicaliën. Dit maakt het perfect voor gebruik als voegmiddel op locaties die zowel zwaar belast als vochtig zijn. Voegepoxy wordt niet sterk aangetast door chemicaliën en het voegmiddel blijft langer strak. In vergelijking met andere voegen is het onderhoud ook aanzienlijk minder. Je hoeft het voegwerk niet zo regelmatig schoon te maken om het netjes en schoon te houden, omdat vuil en vocht niet in het voegwerk kunnen doordringen.