Connect with us

Blog

Typische Rotterdamse uitspraken en woorden en taal

Iedereen heeft wel eens idee bij hoe het Rotterdamse dialect klinkt. Elke stad heeft zo zijn eigen soort dialect wat er wordt gesproken. Wist je dat er echter ook speciale uitspraken en woorden verbonden zitten aan speciale steden in ons land? Dit is uiteraard ook het geval bij Rotterdam. In dit artikel zullen wij je alle typische Rotterdamse uitspraken en woorden laten zien. Dit geeft je een beter beeld bij de stad. Je zal zeker verbaast zijn. Sommige dingen ken je misschien al wel, andere dingen zullen totaal onbekend in de oren klinken. Tijd om je hier meer over te laten zien!

  • Hebbie in je nest gezeken?

Dit is misschien wel de meest Rotterdamse uitspraak die je maar kunt vinden. De mensen die dit zeggen bedoelen niet dat je in je bed hebt geplast. Nee, deze uitdrukking wordt gebruikt tegen mensen die super vroeg op staat. Als iemand normaal veel later uit bent komt maar nu veel eerder op is dan normaal is dit een uitdrukking die nog wel eens wordt gebruikt. Altijd leuk om hem zelf eens te gebruiken, grote kans dat iedereen die raar aan zal kijken.

  • Ben je van de trap gepleurd?

Ook dit spreekwoord komt veel voor in Rotterdam. Het is een spreekwoord wat weer net even anders betekent dan je in eerste instantie zou denken. Ze bedoelen hier namelijk niet mee dat je er slecht uitziet of dat het lijkt alsof je een ongeluk hebt gehad. Dit spreekwoord is juist een groot compliment. Degene die dit vraagt zal namelijk vragen of je naar de kapper bent geweest. Je moet het maar net weten natuurlijk.

  • Een dooie met een dag verlof

Wanneer Rotterdammers praten over een dooie met een dag verlof dan wordt hier iemand mee bedoeld die gewoon echt ontzettend saai is. Bij deze uitdrukking kun je het eigenlijk al wel aan de woorden zelf zien. Iemand die net zo goed dood kan zijn en die nu al helemaal niets doet. Als iemand uit Rotterdam je zo noemt dan weet je zeker dat je in ieder geval niet echt in de smaak ligt. Of hij of zij wilt gewoon een grapje maken, dit kan natuurlijk ook.

  • Astie huilt, huilt ‘ie uit een oog

Dit is een uitdrukking waar je echt geen idee hebt waar het over gaat als je het ziet als niet Rotterdammer. Het is een uitdrukking wat voornamelijk door de oudere generatie wordt gebruikt, de jongere Rotterdammers weten ook niet echt wat het inhoudt. Deze uitdrukking staat voor een zeer gierig persoon. Hoe de Rotterdammers ooit bij deze uitdrukking zijn gekomen weten we niet, maar het klinkt in ieder geval wel erg uniek.

  • Ken je bek niet verder open?

Dit is een van onze favoriete uitdrukkingen die afkomstig is uit Rotterdam. Misschien dat je het al wel kunt raden. Het is niet een uitdrukking die wordt gebruikt voor mensen die maar niet kunnen ophouden met praten. Deze uitdrukking is daarentegen bedoelt tegen iemand die op de markt een veel te hoge prijs vraagt voor een bepaald product. Je kunt het in feite zien als een soort manier om af te dingen. Wanneer je dit zegt tegen de marktman zal je kunnen kijken of je het product voor een lagere prijs mee kunt nemen. Moet je natuurlijk wel geluk hebben dat degene waar je tegen praat ook dit spreekwoord kent.

  • Grote muil, dikke lip

Deze uitdrukking zou je eigenlijk al wel moeten kunnen raden. Het is geen verassing dat deze uitdrukking wordt gebruikt tegen mensen die een te grote mond hebben. Je kunt het een beetje vergelijken met de uitdrukking eigen schuld dikke bult. Alleen houdt deze uitdrukking nog iets meer in dat je een klap kunt krijgen als je echt niet ophoudt met grof zijn of met je grote mond opzetten. Heb je een grote mond dan is de kans aanwezig dat je met een dikke lip naar huis zal gaan.

  • Meuren

Dit woord wordt door meer mensen in ons land gebruikt, maar het is een woord wat oorspronkelijk afkomstig is uit Rotterdam. Dit woord houdt in feite in dat iemand altijd maar in bed blijft liggen. Het hoeft niet per se te zijn dat je lang hebt geslapen, het kan ook zo zijn dat je gewoon veel te lui bent om op te staan. In bed lopen meuren is nu eenmaal niet echt een manier om de dag goed door te komen.

Zeikstraal

Je hebt dit woord waarschijnlijk al wel eens een keer gehoord, er zijn een hoop mensen die dit woord in de mond nemen. Het is een woord wat gebruikt wordt om aan te geven dat iemand maar blijft zeuren. Denk aan iemand die per se zijn zin wilt hebben of die echt iets graag wilt hebben. Je hoort hert ouders ook nog wel eens tegen hun kind zeggen wanneer ze maar blijven aandringen in de supermarkt of ze iets lekkers mogen hebben.

  • Zinksnijder

Dit wordt is vrij lastig om te raden als je het nog nooit hebt gehoord. Dit woord is bedoeld voor de mensen die een zeer grote neus hebben. Een zinksnijder is een soort gereedschap met een grote haak. Als iemand dit tegen je zegt dan is dit meestal grappig bedoelt. Grote kans datje neus echt niet zo groot is als die ander probeert uit te drukken. In Rotterdam vinden ze het nu eenmaal leuk om de zaken te overdrijven. Mocht je overigens niet weten wat een zinksnijder is dan raden wij je aan om dit eens op te zoeken via Google. Je zal in een keer een stuk beter begrijpen waar dit woord eigenlijk vandaan komt.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer soorten uitdrukkingen die je kunt tegenkomen in Rotterdam. Net als iedere andere stad heeft Rotterdam echt een eigen taal weten te creëren. Het is een bijzondere taal die lastig is om te verstaan als je zelf niet uit Rotterdam komt. Nu je dit artikel hebt gelezen weet je in ieder geval wel wat de meest voorkomende soorten uitdrukkingen zijn die je tegen kunt komen in Rotterdam!

5 tips om duurzamer (en toch comfortabel) te leven

Blog

Dit is waarom we ineens allemaal dol zijn op kamerplanten

Blog

Verhuizen? Met deze tips doe je dat zonder stress

Blog

Wat kun je doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan?

Blog

Copyright © 2019 Bogue.nl. Alle Rechten voorbehouden.