Nederland in Beeld

Een nieuwe telefoon nodig maar ook rekening houden met het milieu

Een nieuwe telefoon nodig maar ook rekening houden met het milieu

Je kunt er maanden op wachten, weken voor in de rij staan en hartstochtelijk naar smachten: die gloednieuwe smartphone van jouw favoriete merk. De nieuwe uitvoering is van alle gemakken voorzien en ziet er gloednieuw uit, maar belast tegelijkertijd het milieu. De productie van smartphones op grote schaal is namelijk verantwoordelijk voor een hoge CO2-uitstoot, waarnaast het toestel gedurende zijn levensduur veel energie verbruikt. Een alternatief is het kopen van een refurbished smartphone. Wat houdt dit in en wat zijn de voordelen?

Moet je altijd de nieuwste smartphone kopen?

De mobiele telefoon speelt tegenwoordig een grote rol in ons leven, aangezien we via dit apparaat contact opnemen met onze familie en vrienden, het nieuws bijhouden en carrièreontwikkelingen delen. Zo zorgt het hebben van een smartphone voor een grotere bereikbaarheid met de buitenwereld. Gemiddeld gaat een mobiele telefoon vijf jaar mee, maar veel mensen kopen al na twee jaar een nieuwe telefoon, bijvoorbeeld omdat de accu snel leeg gaat of het scherm gebarsten is.

Doordat we smartphones snel slijten, ligt er ook een druk op de markt om even snel nieuwe technologieën en verbeteringen te ontwikkelen om aan de vraag te blijven voldoen. De productie van nieuwe mobiele telefoons verloopt in een sneltreinvaart, wat een impact heeft op het milieu door een hoge CO2-uitstoot. Heb je eigenlijk wel de nieuwste versie van jouw favoriete smartphone-merk nodig of kun je ook met een verouderd model nog prima uit de voeten?

Heb je weleens aan een refurbished smartphone gedacht?

Het alternatief van een gloednieuwe smartphone is een refurbished model. Dit houdt in dat eerder gebruikte mobiele telefoons worden gepoetst en streng gecontroleerd. Vervolgens kunnen ze weer verkocht worden. Bepaalde onderdelen worden tevens vernieuwd en de telefoon wordt getest en professioneel gereinigd. Zo blijft er uiteindelijk een goed werkende smartphone over, opgebouwd uit bestaande onderdelen.

Verschil met tweedehands smartphones

Hoewel een refurbished telefoon ook een eerder gebruikte smartphone is, verschilt het van een tweedehands telefoon. Refurbished mobiele telefoons worden namelijk op strenge eisen gecontroleerd en sommige onderdelen worden gerepareerd of vervangen. Tevens wordt de data gewist, het toestel wordt gereinigd en de software wordt geüpdatet naar de nieuwste versie. Het belangrijkste verschil met een tweedehands telefoon is echter de garantie, waardoor de aankoop meer zekerheid biedt. Een tweedehands model wordt namelijk vaak aangeboden met een zeer beperkte of helemaal geen garantie.

Allerlei merken en uitvoeringen

Refurbished smartphones zijn te verkrijgen van allerlei merken en in verschillende uitvoeringen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Swappie en kom erachter wat de mogelijkheden zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een refurbished IPhone 11 Pro Max, die zo goed is als nieuw.

Sterke punten van refurbished smartphones


Het kopen van een refurbished telefoon heeft een aantal aantrekkelijke voordelen.

1. Uitgebreide controle

Allereerst doorloopt elke refurbished telefoon een uitgebreide controle, waarbij meer dan 50 punten worden gecheckt op kwaliteit. Onderdelen die niet meer goed functioneren, worden hierbij vervangen.

2. Flinke aankoopbesparing

Een refurbished smartphone bespaart je daarnaast veel geld ten opzichte van een nieuw model. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 60 procent, wat ideaal is als je niet te veel wilt uitgeven aan een nieuwe mobiele telefoon.

3. Lange garantietermijn

De garantietermijn voor refurbished telefoons is erg fijn, wat vaak twee jaar bedraagt. Dit geeft je dezelfde zekerheid als bij het kopen van een nieuwe telefoon.

4. Besparing van schaarse grondstoffen

Duurzaamheid is een belangrijk begrip in onze huidige samenleving, onder andere door het creëren van een circulaire economie. Dit betekent dat grondstoffen en producten zoveel mogelijk worden gerecycled. Met een refurbished telefoon draag jij hier helemaal aan bij, waardoor veel schaarse grondstoffen bespaard blijven.