Nederland in Beeld

Hoe weet ik of mijn bril goed zit?

Hoe weet ik of mijn bril goed zit

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe bril op sterkte aan te kopen? Of zoek je juist sport zonnebrillen? Dan wil je in de eerste plaats natuurlijk een mooie bril aanschaffen, maar tegelijkertijd moet de bril ook goed zitten. Maar hoe weet je dan of je bril goed zit? In dit artikel leggen we je dat uit.

Wanneer zit je bril goed op je hoofd?

Je draagt een bril in principe elke dag en om die reden moet de bril aangenaam zitten. Je wilt namelijk voorkomen dat je hoofdpijn van de bril krijgt. Daarnaast moet de bril ook niet knellen. Zorg ervoor dat je een bril koopt die niet afglijdt. Vaak merk je dit bij het passen al vrij snel.

Daarnaast moet de pupil van je oog midden in het glas van de bril zitten. Ook qua breedte moet de bril niet langer zijn dan je gezicht. Als je niet goed weet welke bril bij je past, dan kun je natuurlijk altijd advies vragen aan een expert. In een fysieke winkel is er ongetwijfeld een behulpzame medewerker te vinden. Koop je een bril online? Dan kun je contact opnemen met de klantenservice. Maar zelf kun je ook vrij snel uitvinden of een bril bij je past. In de volgende alinea’s voorzien we je van praktische tips.

Tips bij het aankopen van een goede bril

Als je een bril gaat passen, dan is het altijd verstandig om iemand mee te nemen. De andere persoon kan namelijk goed bekijken hoe de bril staat. Daarnaast zijn er enkele praktische tips voor het passen van een bril.

Let goed op de contactpunten

Elke bril heeft drie zogenaamde contactpunten. De contactpunten moeten bij het passen van een bril goed aanvoelen. Stevigheid rondom de neusbrug is erg belangrijk. De bril moet namelijk een goede grip bij de neus hebben, want anders kan de bril afglijden en dat is erg frustrerend. Zie je een erg mooie bril, maar is de grip bij de neusbrug beperkt? Dan kun je de neusbrug soms ook gemakkelijk laten aanpassen. Dit kan vooral bij brilmonturen die van mentaal zijn gemaakt.

De veren van de bril

Het is bij het passen van een bril ook verstandig om rekening te houden met de veren. De veer mag namelijk niet te hard tegen je slaap aandrukken. Dit zit niet alleen ongemakkelijk, maar op de lange termijn krijg je dan ook te maken met hoofdpijn of andere vervelende ongemakken. Een goede bril moet natuurlijk wel een beetje druk geven, maar de bril moet zeker niet onaangenaam zitten. Meestal heb je tijdens het passen direct door of de bril wel of niet te strak zit. Een te strak montuur zorgt overigens niet alleen voor hoofdpijn, maar de bril kan dan alsnog van je neus afglijden.

Verschillende glazen

Onderzoek bij de aankoop van een nieuwe bril ook welke glazen bij je passen. Je hebt de keuze uit enkelvoudige brillenglazen, bifocale brillenglazen, multifocale brillen en nog veel meer.

Conclusie

Een nieuw bril draagt bij aan een mooi uiterlijk, maar tegelijkertijd moet de bril ook goed passen. Hopelijk weet je dankzij dit artikel goed waar je bij de aankoop van een bril op moet letten.