Connect with us

Blog

Aan welke arbo-eisen moet een werkplek voldoen?

Om een gezonde en veilige werkplek in je kantoor in Amsterdam te creëren voor werknemers, is de Arbowet opgesteld. In de Arbowet staan een aantal arbo- eisen waar een werkgever zich aan moet houden. De kans op ziekte of arbeidsongeschiktheid onder werknemers wordt verlaagd dankzij de arbo voorwaarden. Zo is de basis van de Arbowet dat werknemers op een veilige en gezonde manier kunnen werken. Maar aan welke arbo- eisen een werkplek moet voldoen? Dat lees je in dit blog van SKEPP!

Hoe ziet de werkplek eruit volgens de Arbowet?

De Arbowet gaat over de werkplek van de medewerkers. Personeel dat langer dan 2 uur per dag gebruik maakt van de werkplek, moet zich houden aan de arboregels. In de Arbowet gaat het niet alleen om de werkplek, het gaat ook over voldoende beweegruimte. Zo moet elke medewerker minimaal 4 m2 hebben om zich te kunnen bewegen. Maak je gebruik van een plat beeldscherm? Dan heb je nog 1 vierkante meter nodig om te voldoen aan de arboregels.

De juiste hoogte van het bureau

Een werkplek bestaat uit verschillende elementen, zo mag een bureau niet ontbreken. Ook een bureau moet voldoen aan de arbo voorwaarden, de hoogte van het bureau moet verstelbaar zijn. Je bureau moet afgestemd kunnen worden aan je lichaam. De hoogte van het bureau moet kunnen variëren tussen de 62 en 86 centimeter boven de vloer. Heb je een bureau met een vaste hoogte? Dan moet de hoogte tussen de 73 en 77 centimeter zijn. Naast de hoogte van het bureau, zitten er ook eisen aan de afmeting van het bureaublad. Het bureaublad moet minimaal 120 centimeter breed zijn en 80 centimeter diep.

Een spiegelend bureaublad wordt als hinderlijk ervaren

Welke arbo- eisen zitten er aan een ergonomische bureaustoel?

Een belangrijk element volgens de Arbowet is de bureaustoel. Ook de bureaustoel moet voldoen aan arbo- eisen. Een bureaustoel moet met minimaal 5 punten op de vloer staan en de zitting, rugleuning en armsteunen moeten verstelbaar zijn. Zo kan de bureaustoel afgesteld worden aan de hand van het lichaam. Stel de zithoogte af tussen de 39 en 51 centimeter. Voor de armsteunen geldt dat deze mogen variëren tussen de 20 en 27 centimeter.

Een afgekeurde werkplek zorgt voor hoge boetes

Het kan zijn dat je controle krijgt op de werkplek van de arbeidsinspectie. Voldoet je werkplek niet aan de arbo- eisen? Dan worden er boetes opgelegd. Er wordt een boeterapport opgemaakt door de arbeidsinspectie, deze komt na een tijdje terug voor controle. Tijdens de tweede controle moet de werkplek zijn aangepast naar de arbo- eisen. Is dit niet het geval? Dan wordt de boete verhoogd. Voldoe daarom ten alle tijden aan de arbo- eisen, zo voorkom je boetes.

Werkplekken moeten voldoen aan de arbo- eisen

Creëer een werkplek die voldoet aan de arbo- eisen door te zorgen voor de juiste meubelen en voldoende ruimte. Vergeet niet om de meubelen op de juiste hoogte af te stellen. Door te voldoen aan alle arbo- eisen voorkom je boetes.

5 tips om duurzamer (en toch comfortabel) te leven

Blog

Dit is waarom we ineens allemaal dol zijn op kamerplanten

Blog

Verhuizen? Met deze tips doe je dat zonder stress

Blog

Wat kun je doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan?

Blog

Copyright © 2019 Bogue.nl. Alle Rechten voorbehouden.