Nederland in Beeld

Tips voor de snelle schoonmaak

Schoonmaken is iets waar je vaak tegenop kijkt. Eenmaal begonnen valt het eigenlijk wel mee. Van het eindresultaat kan je bijna niet gelukkiger worden. Toch heb je geen zin om hier hele dagen tijd aan te besteden. Naast het huishouden heb je ook nog je werk, je gezin en sociale leven. Liever besteed je dan niet al je vrije tijd in het schoonmaken. Logisch, maar dat betekent natuurlijk niet dat je het huis laat versloffen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je snel en toch efficiënt kunt schoonmaken. Met behulp van de volgende tips is jouw woning altijd brandschoon. Hier heb je niet meer dan een half uurtje per dag voor nodig.

Dagelijkse klusjes

Je kunt beter elke dag een klein beetje doen dan in één keer heel veel. Maak daarom een lijst met klusjes die dagelijks uitgevoerd moeten worden. Even snel wat toiletreiniger in het toilet spuiten bijvoorbeeld. Zo ruikt het toilet weer heerlijk fris en ziet het er schoon uit. Het kost weinig moeite, maar maakt een enorm verschil. Eveneens als de vaatwasser in- en uitruimen, een doekje over het aanrechtblad halen en even een stofzuiger door het huis halen.

Maak ook een lijstje met dingen die wekelijks of maandelijks gedaan moeten worden. Schrijf deze eventueel in je agenda of planner. Zo weet je precies wat en wanneer er iets gedaan moet worden. Hierdoor wordt het nog eenvoudiger om het huis schoon en opgeruimd te houden.

Elke avond even opruimen

Merk je dat je altijd achter de feiten aan blijft lopen? Dat je elke ochtend in een rommelig huis op staat en hier ontzettend ongelukkig van wordt? Of juist dat je de hele dag aan het opruimen bent en je eigenlijk weinig verschil ziet. Het is logisch dat je woning overdag enorm geleefd wordt. Zeker met kinderen. Daarom is het weinig zinvol om overdag constant op te ruimen. Zorg er in elk geval voor dat vaat direct in de vaatwasser wordt gestopt. Speelgoed en allerlei overige rommeltjes kunnen in de avonduren even snel opgeruimd worden. Doe dit zodra de kinderen in bed liggen. Meestal heb je niet meer dan een kwartier nodig om snel alles op te bergen en de vaatwasser alvast leeg te ruimen voor de volgende dag. Zo maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en sta je nooit meer op in een rommelige huis. Want daar wordt natuurlijk niemand gelukkig van.

Snel een frisse lucht in huis

Ervaar je vaak een muffe lucht in huis? En maakt het niet uit hoe vaak je ook de ramen opent? Dan is het allereerst belangrijk om te kijken of de luchtvochtigheid in huis nog goed is. Een snelle manier om een lekkere lucht in huis te verspreiden is door wat waspoeder op te zuigen. Deze frisse lucht wordt vervolgens door de gehele woning meegenomen. Zo ruikt het direct een stuk lekkerder. Je hebt ook speciale geurstokjes die je in huis kunt plaatsen tegen de muffe lucht.