Nederland in Beeld

Zo voorkom je een conflict bij de reparatie van je auto

Soms pakt de reparatie van je auto anders uit dan je verwacht. Wat zijn je rechten in zo’n geval? En is de garage aansprakelijk als je je auto terug krijgt met schade? We geven tips om een conflict bij de garage te voorkomen en vertellen je wanneer het verstandig is om je rechtsbijstandverzekering in te schakelen.

Juridische hulp

Als het conflict juridisch van aard is, kan een jurist via je rechtsbijstandverzekering helpen om het geschil op te lossen. Deze kan je adviseren over de reparatie, de (ver)koop of de lease van je auto.

Let op: je moet verzekerd zijn op het moment dat het conflict is ontstaan. Heb je geen rechtsbijstand? Dan kan Rechtshulp On Demand je uit de brand helpen. Hiermee ontvang je voor een vast bedrag direct juridische hulp op maat.

Heldere afspraken

Probeer er altijd eerst zelf uit te komen met de garage of de monteur, voordat je juridische stappen neemt. Door je rechten te kennen en vooraf duidelijke afspraken te maken kun je een conflict voorkomen.

Leg je klachten en jullie afspraak over de prijs en reparatietermijn helder schriftelijk vast. Als de reparatie meer gaat kosten dan afgesproken, spreek dan af dat de garage je eerst belt om toestemming te vragen voordat ze verder gaan met repareren of onderdelen vervangen.

Goed om te weten: als je de reparatie laat uitvoeren door een bij BOVAG aangesloten garage krijg je standaard zes maanden garantie.

Dit zijn je rechten

Als klant sta je vaak sterker in je recht dan je denkt. We vertellen je wat je rechten zijn in deze drie veel voorkomende situaties.

  1. Schade tijdens de reparatie

Krijg je je auto terug met een nieuwe deuk, een technisch mankement of andere schade? Dan moet je kunnen aantonen dat de garage deze schade veroorzaakt heeft. Je kunt de garage dan schriftelijk aansprakelijk stellen.

  1. De reparatie pakt duurder uit

Een garage moet je altijd om je toestemming vragen als de kosten hoger uitpakken dan afgesproken. Wanneer dit niet gebeurt, mag je bezwaar maken tegen de rekening. Als je de reparatie laat uitvoeren door een bij BOVAG aangesloten garage, dan moet de monteur volgens de BOVAG-voorwaarden contact met je opnemen als de kosten 10% hoger uitpakken dan het afgesproken bedrag.

  1. De reparatie duurt veel te lang

Wettelijk gezien bestaat er geen minimale of maximale termijn voor een standaard reparatie

of onderhoudsbeurt. Het is daarom aan te raden om hier vooraf afspraken over te maken met de garage. Heb je dit wel gedaan en lijd je schade? Dan heb je recht op bijvoorbeeld vervangend vervoer of een fatsoenlijke vergoeding voor een huurauto.

Bij reparaties die worden uitgevoerd op basis van non-conformiteit (“wettelijke garantie”) is er overigens wel sprake van een wettelijke hersteltermijn van doorgaans twee weken.