Nederland in Beeld

Zo verhoog je de productiviteit op kantoor

Ken je dat? Je werknemers komen iedere dag vol enthousiasme binnen, starten met werken en na enkele uren lijkt de rek er al een beetje uit te zijn. Vervolgens wordt de rest van de dag simpelweg doorgekomen, maar wordt er nauwelijks nog echt gewerkt. Dit gebeurt in elk bedrijf wel eens. Maar het moet natuurlijk geen gewoonte worden. Een te lage productiviteit heeft invloed op het gehele bestaan van jouw bedrijf. Dit betekent dat er meer personeel ingehuurd moet worden voor hetzelfde werk of dat er simpelweg te slecht werk geleverd wordt. Dat kan de ondergang betekenen voor het bedrijf. Maar hoe zorg je er toch voor dat er productief gewerkt wordt? Hoe stimuleer je je medewerkers? Dat doe je met behulp van de volgende tips.

Zorg voor kwalitatieve pauzes

Een kwalitatieve pauze is een pauze waarin jouw personeel echt in staat is om op te laden. Nieuwe energie op te doen en daardoor straks weer met volle energie aan de slag kan gaan. Dit maak je mogelijk door goede ‘relaxruimtes’ samen te stellen. Inclusief fijne stoelen, tafels en voldoende apparatuur om iets lekkers te bereiden, eten koel te houden en natuurlijk een vriesdroog koffieautomaat om razendsnel de allerlekkerste koffie te zetten voor veel werknemers. Dat toont niet alleen dat je een bedrijf wilt zijn dat goed voor haar personeel zorgt, maar het maakt ook dat je personeel weer een stuk productiever kunnen zijn.

Draag uiteraard ook de zorg dat alle medewerkers op tijd pauze kunnen nemen. Vraag niet meer van ze dan ze aankunnen of dan dat is toegestaan volgens de Arbowet. Ze hebben recht op voldoende pauzes tijdens een gewone werkdag. Maak hier ruimte voor vrij in het rooster.

Natuurlijk daglicht

Lang werkten mensen vooral bij kunstmatig licht. Inmiddels wordt dat gelukkig steeds minder. Met goede reden! Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat veel werken bij kunstmatig daglicht het ritme kan verstoren. Hierdoor voelt men zich slaperiger of heeft het ’s avonds thuis juist te maken met insomnia. Dit alles leidt uiteindelijk weer tot een lagere productiviteit op het werk. Zorg er daarom voor dat er voldoende natuurlijk daglicht is. Kijk goed hoe je dit kan realiseren zonder dat het storend is. Met behulp van de juiste raamdecoratie en plaatsing van meubels is het mogelijk om zo veel mogelijk kwalitatief licht naar binnen te halen en zo de productiviteit eenvoudig te verhogen.

Ergonomische meubels

Bespaar vooral niet op de kantoorinrichting. Werknemers horen letterlijk gesteund te worden bij het werken. Met ergonomische meubels voorkom je lichamelijke ongemakken en zullen werknemers ook minder snel vermoeid raken. Hierdoor is het mogelijk om productiever te werk te gaan en ook nog eens fysieke ongemakken en daardoor ziekmeldingen in de toekomst te voorkomen.

Aangename temperatuur

De ideale werktemperatuur ligt tussen de 20 en 24 graden Celsius. Alles daarboven of daaronder is niet ideaal om bij te werken en zal de productiviteit nadelig beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk dat de temperatuur op kantoor zo stabiel mogelijk wordt gehouden. Eventueel met behulp van een airco.