Nederland in Beeld

3 tips om te stoppen met roken

Rookvrije zones schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is tegenwoordig een stuk lastiger geworden om op openbare plekken nog te roken. Dit kan voor sommigen als zeer vervelend ervaren worden maar het kan ook het begin zijn van stoppen met roken. Toch is stoppen met roken vaak lastiger dan dat je zou willen. Voornamelijk de behoefte aan nicotine zorgt ervoor dat je snel geneigd bent om weer een sigaret op te pakken. Hieronder zijn een aantal tips te vinden die je kunnen ondersteunen in het stoppen met roken.

Schrijf je doelen op

Naast dat roken slecht is voor de gezondheid kunnen er ook andere redenen zijn waarom je wil stoppen met roken. Tijdens een zwangerschap moet je absoluut niet roken maar het kan ook zijn dat je omgeving het niet toelaat om te kunnen roken. Voor veel mensen is het financiële aspect van roken ook een reden om te stoppen. Ga bij jezelf na waarom je eigenlijk wil stoppen met roken. Schrijf deze punten op en licht daarbij voor jezelf toe welke voordelen het stoppen je zal opleveren. Zo krijg je een overzicht waar je op kan terugvallen wanneer je echt snakt naar een sigaret. Dit zal helpen tegen de verleiding en je doelen weer verhelderen.

Probeer gezonder te leven

Dat roken ongezond is, is geen nieuwe informatie. Stoppen met roken zal dan ook leiden tot een gezondere levensstijl. Toch kan het erg nuttig zijn om ook andere aanpassingen in je levensstijl door te voeren wanneer je wil stoppen met roken. Een gezondere levensstijl zal je er sneller van weerhouden om weer een sigaret op te steken en je waarschijnlijk ook doen inzien waarom roken zo slecht voor je is. Meer groente en fruit eten helpt bij gezonder worden maar neemt de behoefte aan roken misschien niet weg. Beweging kan hier wel voor zorgen. Het geeft ontspanning maar zorgt ook voor afleiding waardoor je minder snel geneigd bent om te gaan roken. Omdat roken vaak een routine wordt is het goed om deze routine te vervangen door bijvoorbeeld meer beweging. Ga een rondje lopen of fietsen wanneer je snakt naar een sigaret.

Stap over op e-sigaretten

Een alternatief voor roken, of een tussenstap naar stoppen met roken, is het overstappen op e-sigaretten. Het kan lastig zijn om de juiste te vinden door het ruime aanbod aan verschillende soorten e-sigaretten. Bepaal voor jezelf wat voor roker je bent en welke vorm van e-sigaretten hier het beste op aansluit. Vervolgens ga je kijken naar de hoeveelheid nicotine die je door het gebruik van normale sigaretten op een dag binnenkrijgt. Gebruik dit als uitgangspunt voor de e-liquids die je nodig hebt voor de e-sigaretten. Zo kan je de hoeveelheid nicotine langzaam afbouwen tot je hier niet langer verslaafd aan bent. Kijk dus goed welke e-liquid voor e-sigaret het best past bij jouw voorkeuren en redenen om over te stappen op e-sigaretten.

Stoppen met roken zal hoe dan ook geen pretje zijn. Het is lastig en de meeste mensen ervaren fysieke en mentale afkickverschijnselen. Toch levert stoppen met roken veel voordelen op, focus je vooral op deze positieve voordelen. Lukt het alsnog niet om te stoppen? Zoek dan begeleiding of hulp.