Nederland in Beeld

Wat betekent Corona voor ondernemers in Rotterdam?

Dat we nog steeds midden in de coronacrisis zitten, is wel duidelijk uit de meest recent genomen maatregelen. Met rond de 4.000 besmettingen per dag lijkt het erop dat we er voorlopig nog niet vanaf gaan zijn. Inmiddels zijn we ruim een half jaar onderweg en de economie heeft het zwaar. Nu Rotterdam tot ‘brandhaard’ is gebombardeerd, hebben ondernemers het hier extra zwaar. Hoe dat komt, lees je hier.

Vertekend beeld

Allereerst is het goed om te beseffen dat we, wat betreft bijvoorbeeld werkloosheid en faillissementen, op dit moment een vertekend beeld zien. Dat komt omdat de overheidssteun die bedrijven krijgen, ze nog op de been houdt en voorkomt dat er massa’s mensen ontslagen worden. De werkloosheid loopt wel op doordat vooral tijdelijke contracten niet verlengd worden en uitzendbanen veel minder aangeboden worden. Het aantal faillissementen is momenteel op een absoluut minimum, maar dat zou zonder de steun wel eens anders kunnen zijn, zo worden we gewaarschuwd. Als de overheidssteun straks verder versoberd wordt op zelfs wegvalt, zullen veel ondernemers alsnog de handdoek in de ring gaan gooien. Zo ook in Rotterdam.

Betalingen laten op zich wachten

Doordat veel bedrijven maar ook particulieren het hoofd, al dan niet met steun, maar net boven water kunnen houden, loopt het aantal wanbetalers op. En als er al betaald wordt, laten die steeds langer op zich wachten. Het probleem is dat veel sectoren simpelweg verlies draaien op dit moment, door de maatregelen. Dus wordt er minder betaald, of later. Toch kan incassobureau Rotterdam wellicht hulp bieden, zodat er alsnog betaald wordt.

De overheid heeft opgeroepen om de Randstad te mijden als je daar niets te zoeken hebt. Omdat het in steden als Amsterdam, Den Haag maar ook Rotterdam niet goed gaat met de cijfers, gaan de steden in een soort van isolement. Dus, waar de Markthal in Rotterdam, en sowieso het hele centrum, normaal vele bezoekers trekt, is het er nu troosteloos en behoorlijk verlaten.

De Ahoy staat al maanden vrijwel helemaal stil, waar het normaal duizenden bezoekers per evenement trekt. Bezoekers die vaak ook even de stad in gaan, voor een hapje en drankje of een overnachting. En Feyenoord mag alleen nog spelen zonder publiek: een aderlating voor het stadion en nog veel meer.

Ben je nu ondernemer in Rotterdam en verkeert jouw bedrijf ook in zwaar weer? Omdat de bezoekers wegblijven, of omdat je eerder moet sluiten en een beperkt aantal mensen mag ontvangen? Dan zou je de onbetaalde facturen uit handen kunnen geven aan deurwaarder Rotterdam, zodat er in ieder geval nog geld binnenkomt. Het klinkt hard, maar in deze tijd is het eten of gegeten worden. Doe jij het niet, dan doet je concurrent het vast wel en vis jij met je onbetaalde facturen straks achter het net. Met als gevolg dat je alles waar je zo hard voor gewerkt hebt, op moet geven.

Niet lullen maar poetsen

Er is gelukkig ook nog wel wat hoop voor Rotterdam. De niet lullen maar poetsen mentaliteit maakt dat Rotterdamse ondernemingen weerbaar zijn, ze bikkelen gewoon door en maken er het beste van. Met een beetje creativiteit en vooral hard werk kan de Rotterdamse ondernemer het hopelijk nog even uitzingen tot betere tijden!