Nederland in Beeld

rubensvrouwen

rubensvrouwen

Terug in de tijd, laten we zeggen de 16de eeuw, de tijd waarin Peter Paul Rubens de voluptueuze vrouw liet zegevieren in zijn schilderijen. In de volksmond ook wel de ‘Rubensvrouw’ genoemd. Soms zou ik willen dat deze man de standaard had gezet voor de hedendaagse vrouw, de vrouw zoals ik, althans in een gradatie daarvan. Geen haan die kraaide naar dat extra kilootje op de heupen. Neem nou het schilderij van ‘de drie gratiën’. We zien drie mythische godinnen, in volle glorie afgebeeld, elkaar speels omhelzend.

Al zou dat toentertijd vast niet zo bedoeld zijn, maar met mijn oog kan ik toch niet om de licht erotische lading heen. Ik geloof zomaar dat deze beelden stiekem tot klassieke porno behoren, de playboy anno 1600. Het beeld waarin je elke vetrol kan tellen en de schaamstreek, heel modern, in een Hollywood hair-do te bewonderen is. Je kan mij niet vertellen dat de mannen uit 1600 hiervan niet het schaamrood op de kaken kregen. Waarin Artdirectors elke imperfectie van de vrouw weg willen retoucheren, is het duidelijk dat in de Rubenstijd ‘The bigger the better’ hoogtij vierde.

Nu kan ik mijn volle waardering voor de vrouwen uit die tijd wel gaan uiten, maar ik zit me al een aantal dagen volledig af te beulen in mijn té kleine woonkamer op de niet zo zoete klanken van Shaun T die mij doen geloven dat ik met de Insanity work-out mijn gecurvde Rubenslichaam volledig kan polijsten en dat in maar 60 dagen. Want zeg nou zelf, wat zijn 60 dagen nou op een heel mensenleven. Dus voor de aankomende weken: gordijnen dicht en gáán mijn persoonlijke mantra.

Bij elke “Dig Deeper” haat ik de gedachte om van mijn Rubenslichaam af te komen een beetje meer. Al zwetend realiseer ik me dat men toentertijd niet vies was van menig vetrolletje of grote boezem én nog steeds gooit een grote boezem hoge ogen maar geen vrouw die het toentertijd in haar hoofd haalde die vetrollen weg te trainen. Beste Peter Paul Rubens, je zou niet misstaan in deze tijd, gewoon puur voor de nuance. Waarschijnlijk draait de beste man zich om in zijn graf as we speak. Met weemoed denk ik aan de prachtige voluptueuze dames die met al hun weelderigheid staan te stralen op zijn schilderijen. Tegelijkertijd doe ik een extra suicide jump onder het toeziend oog van Shaun T want ook ik wil deze zomer eindelijk een beetje voordelig op de vakantie kiekjes staan.