Nederland in Beeld

Litecoin vs. Dash: Welke van de twee is de koning van de peer-to-peer betalingen?

De cryptocurrency-markt verandert enorm snel en daarmee ook wat populair is en wat niet. Litecoin en Dash zijn twee cryptocurrencies die al een tijdje bestaan maar welke van de twee is beter? Dat bespreken we in dit artikel

Litecoin vs. Dash: een overzicht

Dash en Litecoin zijn twee cryptocurrencies met verschillende kenmerken. Dash richt zich op transacties met privacy als insteek en biedt peer-to-peer betalingen aan voor iedereen ter wereld. Litecoin richt zich niet enkel op snelle transacties maar ook op zo laag mogelijke transactiekosten, waardoor mensen over de hele wereld Litecoin kunnen gebruiken zonder beperkingen of restricties.

Wat is Dash? Dash is de eerste en meest populaire privacy-centrische digitale valuta. Het heeft aan populariteit gewonnen als betaalmiddel vanwege de hoge mate van anonimiteit. De prijs van Dash is op moment van schrijven is ongeveer € 44. Litecoin (LTC) werd gecreëerd in 2011 door Charlie Lee en legt de nadruk op snelle transactiesnelheden tegen lage kosten; het is ook een van de weinige cryptocurrencies die kan worden gemined zonder dure hardware of GPU-kaarten. De prijs van Litecoin is op dit moment € 56. Als je interesse hebt om Litecoin of Dash te kopen kan dit op de meeste crypto platformen. Creëer je account hier om te starten.

Litecoin vs. Dash munten: Welke cryptomunt is beter?

Het Litecoin vs. dash debat is al een tijdje aan de gang. Als je op zoek bent om te investeren in cryptocurrency moet je de verschillen tussen deze twee cryptomunten begrijpen voordat je een beslissing kunt nemen. Daarom hebben we van elke munt de voor- en nadelen kort beschreven.

De voordelen van Litecoin

 • Gedecentraliseerd
  Litecoin is een peer-to-peer netwerk dat de noodzaak van derde partijen en centrale banken elimineert waardoor transacties eenvoudiger zijn dan ooit tevoren. Het netwerk is wereldwijd verspreid, wat betekent dat prijzen niet gemanipuleerd kunnen worden door één enkele entiteit in het netwerk.
 • Schaalbaar
  Het Litecoin netwerk kan 56 transacties per seconde verwerken waardoor het aantal miners voortdurend toeneemt.
 • Veiligheid

Litecoin’s transactiesnelheid maakt het veiliger tegen kwaadwillende pogingen om een account te hacken- geld te stelen of al je fondsen op te gebruiken door spamtransacties te versturen.

De nadelen van Litecoin

 • Geloofwaardigheid
  Charlie Lee is altijd een gerespecteerde naam geweest in de industrie maar zijn reputatie wankelde na de verkoop van zijn belangen in Litecoin vorig jaar. De beslissing om Litepay te annuleren heeft ook de geloofwaardigheid van Litecoin aangetast – de aankondiging werd met enthousiasme onthaald door gebruikers en vervolgens plotseling geannuleerd zonder duidelijke reden.

Voordelen van DASH

 • Beloningssysteem
  Dash heeft een uniek systeem gecreëerd dat Masternodes beloont en het Dash ecosysteem ondersteunt.
 • Adoptie
  Met Dash zou je in staat moeten zijn om geld over de hele wereld te versturen zonder hoge transactiekosten.
 • Veiligheid
  Dash zorgt ervoor dat gebruikers kunnen genieten van het hoogste transactie- en financiële privacyniveau via de PrivateSend functie.

Nadelen van DASH

 • Controverse rond decentralisatie
  De controverse rond de 2 miljoen munten die door leden van een ontwikkelingsteam voor zichzelf opzij zijn gezet, zorgt ervoor dat sommige leden van de community zich afvragen of Dash wel echt gedecentraliseerd is.