Connect with us

Blog

Hoe moeilijk is het om een huis in Rotterdam te krijgen?

Er is krapte op de huizenmarkt, dat weten we allemaal. Enerzijds moet je steeds meer eigen geld inleggen en anderzijds voldoen de huizen die worden gebouwd, niet aan hoe mensen willen wonen. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer singles. Singles zijn op zoek naar een kleinere woning dan de nieuwbouwhuizen die nu vaak worden neergezet. Ook in Rotterdam is het erg lastig om een huis te krijgen.

Grote uitdaging

Een huis bemachtigen in Rotterdam is een grote uitdaging. Dat tonen de jongeren van Rotterdam wel aan. De krapte op de huizenmarkt is zo groot in deze stad, dat jongeren doen alsof ze dakloos zijn. Dit bleek uit een onderzoek naar het stijgende aantal dak- en thuislozen, waarbij deze jongeren dus een groot deel uitmaken van de populatie. Door dakloosheid te veinsen, hopen vele Rotterdamse jongeren urgentie voor een huurhuis te krijgen. De creativiteit en oneerlijkheid van deze jongeren werd wellicht onbewust gestimuleerd door gebouwde starterswoningen die naar uiteindelijk naar expats gaan. Het tekort aan betaalbare huurwoningen is een erg groot probleem.

Koophuis bemachtigen

Ook voor mensen die in Rotterdam een koophuis willen bemachtigen, wacht een grote uitdaging. Door het tekort aan huurhuizen, willen steeds meer mensen een koophuis. Net als in Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn de prijzen torenhoog. Gemiddeld kost een huis nu zo’n 313.000 euro. Van de grote steden heeft Rotterdam relatief gezien wel de gunstigste huizenprijzen. De prijzen zijn in Amsterdam, Utrecht en Den Haag de laatste jaren boven het nationaal gemiddelde gestegen, terwijl de prijzen in Rotterdam onder het nationaal gemiddelde zijn gebleven.

Geen evenwicht

Wat het ook ingewikkeld maakt om een huis te kopen in Rotterdam, is dat steeds minder mensen de stad verlaten. Tegelijkertijd komen er ook steeds meer mensen op de stad af, mede door de positieve ondernemende sfeer. Dit maakt dat de vraag veel hoger is dan het aanbod en dat het zeer moeilijk is een huis te krijgen in Rotterdam.

Financiering

Om een huis te kopen, zeker ook in Rotterdam, heb je steeds meer eigen geld nodig. Ben jij toch een van de gelukkigen en heb je het paleis van je dromen binnenkort in handen? Dan heb je er misschien al weleens over nagedacht hoe en waar je toch wat geld kunt besparen. Zelf hypotheek afsluiten of het zogenaamde ‘Execution only’ is hierbij een grote trend. Je sluit je hypotheek dan af zonder advies of bemiddeling en regelt alle belangrijke zaken voor je hypotheek zelf.

5 tips om duurzamer (en toch comfortabel) te leven

Blog

Dit is waarom we ineens allemaal dol zijn op kamerplanten

Blog

Verhuizen? Met deze tips doe je dat zonder stress

Blog

Wat kun je doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan?

Blog

Copyright © 2019 Bogue.nl. Alle Rechten voorbehouden.