Connect with us

Blog

Grootste Steden en Gemeenten in de Randstad

Hoewel Nederland meer dan 17 miljoen inwoners omvat, gebeurt grofweg het meeste (op zakelijk gebied, export gebied en politiek gebied) vanuit de Randstad. Volgens Wikipedia is de Ranstad een “polycentrische stedelijke concentratie of conurbatie in het westen van Nederland, een grootstedelijk gebied waar verschillende agglomeraties met eigen centrumsteden aan elkaar gegroeid of groeiende zijn”. Worden wij niet veel wijzer van. Benieuwd welke steden de Randstad omvat en wat de grootste steden zijn? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

De naam Randstad

Benieuwd waar de naam Randstad eigenlijk vandaan komt? Dit is ooit bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, door ene meneer Plesman, die ook oprichter van de KLM is. Naar het schijnt vloog hij ooit boven West Nederland en zag een groot open gebied met weilanden en akkers. De steden (van de randstad) lagen allemaal aan de rand van dit ‘open gebied’.

Amsterdam

De hoofdstad is met 886.923 inwoners de koploper van deze lijst. De hoofdstad van ons land is niet alleen qua oppervlakte de grootste stad, maar ook qua inwoners. Wat je er zoal kunt doen? Heel veel! Loop bijvoorbeeld door het Vondelpark, geniet van de winkels in de Negen Straatjes, of bezoek toeristische trekpleisters zoals This is Holland. Wil je juist liever niet naar die toeristische trekpleisters, bezoek dan de buurten waar veel lokalen komen. Denk dan aan Oud-West, de Pijp of Noord. Een aanrader is om in Nood zeker de Ij-hallen te bezoeken, een vlooienmarkt waar duizenden kraampjes staan en jij producten van A tot Z voor een prikkie kunt bemachtigen.

Rotterdam

Rotterdam heeft 647.555 inwoners en volgt daarmee Amsterdam op. Rotterdam is qua stad totaal niet te vergelijken met zijn voorganger Amsterdam. De sfeer in de stad is totaal anders, omdat veel architectuur nieuw en modern is. Na het bombardement in de tweede wereldoorlog zijn veel delen van de stad opnieuw opgebouwd, waardoor je soms eerder denkt dat je in New York rondloopt dan in een stad in Zuid-Holland. Eerder schreven we op Bogue al over de leukste kroegjes in Rotterdam, de leukste musea en welke plekken je écht niet moet missen.

Den Haag

Het politieke hart van ons land telt 540.737 inwoners. Waar je in Hollywoodfilms zelden hoort dat een iemand op zakenreis moet naar Utrecht, kan je de naam The Hague wel vaker horen vallen. Den Haag is de op twee na grootste stad van Nederland qua inwoners, ook als het niet alleen om Randstad-steden zou gaan. Natuurlijk is het binnenhof de grootste toeristische trekpleister van de stad, maar Den Haag heeft meer te bieden dan alleen de Eerste- en Tweede Kamer. Het heeft een gezellig stadscentrum en biedt een groot scala aan winkels.

Utrecht

De domstad mag zich met 354.871 op een vierde plek prijzen. Elke stad in de Randstad omvat niet alleen de stad Amsterdam/Rotterdam/Den Haag/Utrecht zelf, maar ook de verstedelijkte gebieden in de omgeving. Met een vierde plaats en bijna 350.000 inwoners is Utrecht niet zo groot als heel veel mensen denken. Veel mensen denken namelijk dat Utrecht ongeveer één van de grootste steden in Nederland is, omdat het zo centraal gelegen is. En toegeven, voor het treinverkeer is het misschien ook wel de belangrijkste stad van Nederland.

Benieuwd naar een grafische weergave van de randstad? Zie hier:

5 tips om duurzamer (en toch comfortabel) te leven

Blog

Dit is waarom we ineens allemaal dol zijn op kamerplanten

Blog

Verhuizen? Met deze tips doe je dat zonder stress

Blog

Wat kun je doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan?

Blog

Copyright © 2019 Bogue.nl. Alle Rechten voorbehouden.