Nederland in Beeld

Kun je een spiraaltje zelf verwijderen?

Het was een tijdje een ding op social media, berichten over het zelf verwijderen van de anticonceptie spiraal. Maar is het wel een goed idee om zelf je spiraal te verwijderen? Kun je dit niet beter aan een specialist overlaten? In dit blog vertellen we je alles over de spiraal en gevaren van het zelf verwijderen van een spiraaltje.

Het spiraaltje

Het spiraaltje, ofwel intra-uterien anticonceptiemiddel (IUD), is een veelgebruikt anticonceptiemiddel in Nederland. Het is een betrouwbare en effectieve manier om een zwangerschap te voorkomen en heeft in veel gevallen de prettige bijkomstigheid dat een menstruatie uitblijft. 

Het is een klein t-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Dit gebeurt tegenwoordig veelal bij de huisarts maar in sommige gevallen word je verwezen naar de gynaecoloog. De koperspiraal bestaat al erg lang en geeft geen hormonen af. Deze kan wel tot een jaar of tien veilig blijven zitten. Sinds een aantal jaren is daar het hormoonhoudende spiraaltje bijgekomen. Dit spiraaltje wordt veel gebruikt en dient na een jaar of 3 vervangen te worden.

Het spiraaltje verwijderen

Wanneer je zwanger wil worden, het tijd is om het spiraal te vervangen of om een andere reden geen spiraal meer wil dan moet het spiraaltje verwijderd worden. Op social media ging een tijd lang rond dat je dit prima zelf kunt doen. Ook werden er tips gegeven hoe dit doen en gingen er zelfs filmpjes van rond. Wij kunnen hier heel kort over zijn. Verwijder het niet zelf en laat dit altijd door je huisarts of gynaecoloog doen. 

Het spiraaltje zelf verwijderen dient te gebeuren door iemand die hier voor opgeleid is en de juiste instrumenten hiervoor heeft. Sommige huisartsen zijn opgeleid om spiraaltjes te plaatsen en te verwijderen. Zij doen dit zelf. Er is ook een groep huisartsen die hier niet voor opgeleid is of dit liever niet zelf doet. In dat geval word je verwezen naar een gynaecoloog. Ook wanneer er bepaalde omstandigheden zijn (bijvoorbeeld bepaalde gynaecologische aandoeningen) die om extra expertise vragen, zal de huisarts je verwijzen naar een gynaecoloog. 

Waarom je een spiraaltje nooit zelf moet verwijderen

  • Infectiegevaar

Thuis is de omgeving niet steriel en eventuele hulpmiddelen die je gebruikt ook niet. Bacterien kunnen daardoor gemakkelijk hun gang gaan en infecties veroorzaken. Ook de juiste technieken gebruiken is belangrijk om infecties te voorkomen. En ook al denk je medisch best goed onderlegd te zijn, dan nog moet je het verwijderen van een spiraal aan een speciaal daarvoor opgeleide arts overlaten. 

  • Beschadigingen

Doordat niet de juiste technieken worden gebruikt maar ook omdat het simpelweg erg lastig is om het spiraal bij jezelf te verwijderen, kunnen er inwendig beschadigingen ontstaan. Dit kan vervelend en pijnlijk zijn maar ook gevaarlijke complicaties met zich meebrengen. 

  • Spiraal verliezen

En nee hiermee bedoelen we niet dat het op de grond kan vallen je het dan kwijt raakt. We bedoelen hiermee dat je het spiraal in je lichaam kan kwijtraken en het zodoende in je baarmoeder achterblijft. Ook dit levert een grote kans op infecties en complicaties op

  • Pijn

Niet de juiste technieken en instrumenten gebruiken kan voor onnodig veel pijn zorgen. Ook eventuele complicaties en infecties kunnen veel pijn veroorzaken.

Heb je toch je spiraal zelf verwijderd en ondervind je hier klachten van? Neem dan direct contact op met een arts en laat je zo snel mogelijk onderzoeken door een gynaecoloog.