“Stad van Licht, de vergeten Bijenkorf van Dudok”, zo heet de film van Peter Veenendaal over het oorspronkelijke Bijenkorf-gebouw in Rotterdam. Het is een documentaire over de oude Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door de beroemde architect Willem Marinus Dudok. De film brengt de oude Bijenkorf van Dudok weer tot leven.

In de vergetelheid geraakt!
Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. Heel Rotterdam en omgeving liep uit om zich te vergapen aan zoveel luxe en schoonheid. Maar in mei 1940, amper 10 jaar na de feestelijke opening, werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement. Het warenhuis werd in de oorlog nog gedeeltelijk opgelapt, maar midden jaren vijftig werd het afgebroken. Verderop aan de Coolsingel verrees een nieuwe Bijenkorf en Dudoks oude meesterwerk raakte in de vergetelheid.

Enorme beeldencollectie van Jan Sluijter
Toen Veenendaal via internet stuitte op de foto’s van Rotterdammer Jan Sluijter, die een unieke beeldcollectie over de oude Bijenkorf heeft verzameld, ontstond het idee van een documentaire om het vergeten meesterwerk van Dudok weer tot leven te wekken. Hij dook in de archieven en vond – 85 jaar na de opening – nog verrassend veel en onbekend filmmateriaal van het warenhuis. Samen met de foto’s van Sluijter, de uitleg van Dudok-kenner Herman van Bergeijk en de persoonlijke ervaringen van de 97-jarige oud-medewerker Gerrit van Weelderen reconstrueerde Veenendaal het verhaal over de vergeten Bijenkorf van Dudok.
“Wat me het meeste plezier doet, is dat het gebouw nu toch nog een soort nieuw leven krijgt, op tv en internet. Het is niet helemaal verloren gegaan,” aldus Veenendaal. “Rotterdam heeft een klein, verloren stukje van zijn prachtige geschiedenis terug. En Dudok ook.” Check hier prachtige foto’s van destijds!!!

HEY, BRENG DE BIJENKORF TERUG NAAR ROTTERDAM!!!
Ondanks het bombardement en de verwoestingen, is niet alles verloren. Sterker nog: de monumentale gevelsteen bestaat nog. En die staat in Woerden – of all fucking places!!! EN DIE STAAT DAAR VERDIKKEME TE VERPIETEREN!!! Lees hier meer.

Dat ding moet zo snel mogelijk terug naar Rotterdam. Dat ding kan prima op (of naast) de plaats staan van ‘Het Ding’ dat ook verpietert, maar dan vlak voor de Bijenkorf.

Deze steen, deze oude gevelsteen, dit beeldhouwwerk moet terugkomen naar Rotterdam. Daar wordt als sinds 2005 aan gewerkt, maar 10 jaar (!!!!!!) verder zijn we geen klap opgeschoten!! Klik hier voor meer info erover. Het is een schande! De Gemeente moet zorgen voor een goede plek, maar die heeft – goh – niks meer van zich laten horen. Maar, euh… Historisch Genootschap Roterodamum, doen jullie ook nog wat??

Hey, Kendoe-Conchita’s daar op de Coolsingelt! Gaan we ff contact opnemen met deze mensen om ervoor te zorgen dat dit monument van Rotterdam, deze verloren zoon, terugkomt??

Hieronder zie je foto’s gemaakt door Jan Sluijter van de oude gevelsteen, die staat weg te kwijnen op een kansloos bedrijventerrein in Woerden. En, ten overvloede wellicht; check het Flickr-kanaalvan Jan Sluijter voor prachtige oude foto’s van De Bijenkorf van Dudok.