Nederland in Beeld

Zelf meubels maken van gebruikte materialen

brown white and blue wooden board
Photo by ATBO on Pexels.com

Als je uitgekeken bent op je meubels en iets nieuws wilt, maar de woonboulevard je niet inspireren kun je besluiten om zelf meubels te maken. Zelf meubels maken is leuk om te doen en je kunt het helemaal naar jouw eigen smaak vormgeven. Nog leuker is het om meubels te maken van gebruikte materialen als delen van oude meubels, steigerhout of pallethout. Je bent dan ook nog eens bezig met het recyclen van materiaal wat anders zou worden weggegooid. Ben je van plan om meubels te gaan maken van gebruikte materialen? Lees dan eerst deze tips. 

Kijk goed naar hoe je de gebruikte materialen opnieuw kunt gebruiken

Je kunt op het internet tal van voorbeelden vinden hoe een loungeset is gemaakt van pallets. Meestal worden dan de pallets in hun geheel in de lounge set verwerkt. Dat is natuurlijk een aardige oplossing, maar je kunt nog veel meer maken met een oude pallet als je hem eerst helemaal uit elkaar haalt. Je kunt de losse planken en blokken verwerken tot compleet nieuwe meubels, van kasten en tafels tot een heel bed. Kijk dus eerst goed naar wat je hebt, uit wat voor onderdelen het bestaat en hoe je die losse onderdelen weer kunt gebruiken om er iets nieuws van te maken. 

Zelf meubels maken van gebruikte materialen gaat makkelijker met goed gereedschap

Zie je op het internet mensen in een uurtje een heel meubel in elkaar zetten, maar wil dat jou niet lukken? Dan kan het aan het gereedschap liggen dat je gebruikt. Met goed gereedschap kun je veel sneller en efficiënter werken. Heb je bijvoorbeeld een goedkope zaag, dan is die meestal van slechte kwaliteit. Het duurt dan langer voordat je iets hebt doorgezaagd omdat de zaag bot is, en bovendien zaag je meestal dan ook nog scheef. Goed gereedschap kost iets meer, maar dan bespaar je jezelf een hoop ergernis en voorkom je mislukte projecten. En koop ook het juiste gereedschap, want als je een tafelblad wilt schuren met een velletje schuurpapier duurt dat veel langer dan wanneer je dat met een bandschuurmachine doet. 

Werk je meubels goed af voordat je ze in gebruik neemt

Is je eigen gemaakte tafel van oud steigerhout of een bank van pallets klaar? Dan kun je verder met het afwerken. Vaak zitten er in gebruikt hout nog oude spijkers en schroeven waar je jezelf lelijk aan kunt openhalen. Begin daarom met het meubel na te lopen op puntige uitsteeksels en trek deze er allemaal uit. Gaten van spijkers of knoesten kun je opvullen met vloeibaar hout. Om te voorkomen dat je vol met splinters zit als je je eigen gemaakte meubel in gebruik neemt kun je het mooi glad schuren en voorzien van een laagje lak of verf. Door het afwerken van een meubel maak je het niet alleen mooier, je zorgt er ook voor dat het langer mee gaat. 

Wil je jouw meubels van gebruikte materialen verkopen?

Zijn jouw eerste eigen gemaakte meubels van gebruikte materialen klaar en word je overladen met complimentjes? Als je de smaak te pakken hebt, wil je misschien wel je eigen meubels verkopen. Bied je meubels van gebruikte materialen bijvoorbeeld aan via een website, of via een lokale winkel voor craft producten. En wie weet komt jouw eigen gemaakte meubel in dezelfde woonboulevard terecht waar je eerst niets moois kon vinden.