Nederland in Beeld

Ashwagandha en Maca: kruiden die je kunnen helpen

aroma aromatic assortment bottles
Photo by Pixabay on Pexels.com

Ashwagandha en Maca, twee krachtige adaptogene kruiden uit de Ayurvedische en Andes-tradities, bieden een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Van verbetering van de stemming tot versterking van het immuunsysteem en verhoogde energie, deze kruiden zijn het waard om op te nemen in je dagelijkse routine.

Wat is Ashwagandha?
Ashwagandha is een kruid dat groeit in de Indische steppen en wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het wordt ook wel de “Indische ginseng” genoemd en wordt beschouwd als een van de meest krachtige adaptogene kruiden. Ashwagandha kopen doe je gemakkelijk online bij Vitaminesperpost. 

Verbetering van de stemming en vermindering van stress
Ashwagandha is bekend om zijn vermogen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Het helpt bij het reguleren van de productie van cortisol, het stresshormoon, en het verbetert de stemming door de niveaus van serotonine en dopamine te verhogen.

Versterking van het immuunsysteem
Ashwagandha bevat antioxidanten die het immuunsysteem versterken en de effecten van oxidatieve stress verminderen. Het verhoogt ook het aantal witte bloedcellen en verbetert de functie van het immuunsysteem, waardoor het risico op ziekte en infectie afneemt.

Verbetering van de cognitieve functie
Ashwagandha wordt ook geassocieerd met verbetering van de cognitieve functie, waaronder geheugen en concentratie. Het verhoogt de bloedcirculatie in de hersenen en verbetert de functie van neurotransmitters, wat bijdraagt aan verbeterde cognitieve functie.

Wat is Maca?
Maca is een wortel die groeit in de Andes-bergen in Peru en wordt beschouwd als een superfood vanwege zijn rijke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen. Het is een kruid dat wordt gebruikt in de Andes-traditie voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Verhoogde energie en uithoudingsvermogen
Maca wordt beschouwd als een natuurlijke energiebooster en wordt vaak gebruikt door atleten om hun uithoudingsvermogen te verhogen. Het bevat veel voedingsstoffen, waaronder ijzer, kalium en magnesium, die bijdragen aan verhoogde energie en verbetering van het uithoudingsvermogen.

Verbetering van de hormonale balans
Maca bevat stoffen die bijdragen aan het verbeteren van de hormonale balans, vooral voor vrouwen. Het bevat phytohormonen die de productie van oestrogeen en progesteron bevorderen en de symptomen van PMS en menopauze kunnen verminderen. Je kunt hiervoor regelmatig een maca supplement nemen.

Verbetering van de seksuele gezondheid
Maca wordt ook beschouwd als een natuurlijke afrodisiacum en wordt vaak gebruikt om de seksuele gezondheid te verbeteren. Het verhoogt de libido en verbetert de seksuele functie bij zowel mannen als vrouwen.

Versterking van het immuunsysteem
Net als Ashwagandha bevat Maca antioxidanten die het immuunsysteem versterken en de effecten van oxidatieve stress verminderen. Het verbetert ook de gezondheid van de darmen door de groei van gezonde bacteriën te bevorderen en de vermindering van slechte bacteriën.