Je ziet het op steeds meer werkplekken: de trend van circulair inrichten. Je gaat dan zo te werk dat je interieur zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Maar hoe werkt dat precies? Op welke manieren kun je jouw steentje bijdragen? Laten we eens kijken naar de filosofie achter het circulair inrichten.
Wat betekent circulair inrichten?
Wanneer we het hebben over circulair inrichten, houdt dat in dat we op een nieuwe manier kijken naar gebruikte producten en materialen. Oftewel: hoe kunnen we het mooi en eigentijds maken, zonder dat we het weg hoeven te gooien, of er nieuw materiaal voor nodig hebben? Je geeft oude meubels en oud materiaal een nieuwe functie. Daardoor hoeven er geen nieuwe spullen vervaardigd te worden./
Je houdt rekening met de herbruikbaarheid van je bureaustoelen, van je tapijttegels, van je tafels en van overig meubilair. Zodat, als je eens iets nieuws wilt, je deze spullen niet hoeft af te danken.
Geef je meubels een tweede leven
Je kunt circulair inrichten door je meubels een tweede leven te geven. Je kunt de spullen hergebruiken of revitaliseren. Dat is een moeilijk woord voor het weer mooi maken van een meubel. Geef het bijvoorbeeld een andere kleur of een andere functie. En als je er echt vanaf wilt, kun je er ook voor kiezen om je spullen tweedehands te verkopen en weer nieuwe spullen tweedehands te kopen.
Daardoor is er geen fabricageproces nodig. Hoe minder je hoeft te doen aan de meubels, hoe duurzamer je bezig bent. Door samen na te denken over circulair inrichten, stoppen we verspilling van materialen. Zo maken we samen de planeet een stukje mooier.
Niks meer weggooien
De weggooicultuur in Nederland komt nu echt tot een einde. Weggooien is namelijk nog maar zelden nodig. Oude spullen kunnen worden omgetoverd in nieuwe spullen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe bureaubladen, tussenwanden en frames van oude materialen. Poten met versteltechniek kunnen gewoon van oude tafels worden afgehaald en gescheiden. Die kunnen dan weer onder een mooie, nieuwe tafel. Vepa is een voorbeeld van een fabrikant die zich hier mee bezighoudt.
Wanneer je circulair inricht, ben je altijd bezig met het samenvoegen van nieuwe en bestaande onderdelen. In alles wat je doet, denk je aan mens en milieu. Dus denk je ook na over de verplaatsingen. Bij het verplaatsen van je spullen vind je al een oplossing om maar één keer te hoeven rijden, in plaats van meerdere keren. Op die manier ben je pas echt duurzaam bezig.