Nederland populairder geworden als vakantiebestemming

Eindelijk was het deze zomer weer mogelijk om een vakantie naar een Europees land te boeken. Toch heeft lang niet ieder gezin gebruik gemaakt van deze optie. Nederlanders boekten massaal een vakantie in eigen land. De een om niet besmet te raken met het virus, de ander omdat gezinsleden nog niet volledig gevaccineerd waren. Het heeft Nederland tot een populairdere vakantiebestemming gemaakt. Sommige gezinnen pakten de tent om te kamperen, anderen huurden een huisje met jacuzzi op de Veluwe. De grote vraag is of deze trend zich de komende jaren doorzet. Blijven we massaal kiezen voor een vakantie in eigen land, of boeken we straks toch weer de vakantie naar Spanje of Frankrijk?

Luxere accommodaties door opgespaard vakantiegeld

Opvallend is dat veel Nederlandse huishoudens voor een luxere vakantie kozen, dan zij voorheen wellicht zouden hebben gedaan. Zo koos men vaker voor een hotel met jacuzzi op de kamer aan zee, huurde men een groter huisje dan hoogst noodzakelijk was voor het aantal personen, enzovoorts. Het valt mogelijk te verklaren door het feit dat men er niet gerust op was, dat alle bezienswaardigheden open zouden zijn tijdens de zomerperiode. Met een jacuzzi en een huisje dicht bij de zee heb je als gezin altijd iets te doen. Het maakt je minder afhankelijk van de externe activiteiten en bezienswaardigheden. Ook hebben Nederlanders de afgelopen anderhalf tot twee jaar veel vakantiegeld opgespaard. Het maakt dat men dit jaar iets luxer op vakantie kon gaan.

 

Vakantie in Nederland gecombineerd met reis in het najaar

Waar men de afgelopen zomerperiode in Nederland bleef, kiezen veel gezinnen er in het najaar alsnog voor om een vakantie naar een Europees land te boeken. Onder meer Spanje is populair. Voornaamste reden hiervoor is het feit dat Spanje een garantie biedt op mooi weer. Veel mensen kijken uit naar een momentje met het gezin, even weg uit het alledaagse leven in Nederland. Immers, het feit dat men hier in iedere plek de eigen taal spreekt geeft in mindere mate het echte vakantiegevoel dan een vakantie in Zuid-Europa. Daar komt bij dat het aantal warme, zomerse dagen in Nederland beperkt was afgelopen maanden. Zeker in vergelijking met een jaar eerder.

 

Reis door Nederland in plaats van klussen

Vergelijk je de zomermaanden van 2021 met die van 2020 dan valt op, dat de klusspullen werden ingeruild voor een reis (in eigen land). Vorig jaar zomer kozen veel gezinnen nog voor een renovatie van de keuken of badkamer. Ook de tuin werd door veel gezinnen aangepakt. Zo werd het terras opnieuw aangelegd, werden er borders opgebouwd en liet men een nieuwe schutting plaatsen. Overigens was de situatie toen minder goed dan nu het geval is, mede door de hoge vaccinatiegraad die al behaald is. De beelden van de lange rijen voor de bouwmarkt zullen je niet ontgaan zijn.

Vers van de pers