De bouw van de futuristische oase start op 5 mei, in opdracht van Het Nieuwe Instituut. Na een kleine vier weken opent het paviljoen op 29 mei de deuren voor het publiek. Het gebouw is vrij toegankelijk voor bezoekers.

paviljoen 2

Bjarne Mastenbroek, oprichter van SeARCH, beschrijft het ontwerp als een Yourtopia, een even persoonlijke als utopische visie op het wonen in de vroege 21ste eeuw. Het architectenbureau grijpt in het ontwerp terug op een basisvraag; wat is minimaal nodig om een maximale kwaliteit van leven te bereiken?

Plek van bezinning
De innovatieve, stalen constructie van het koepelvormige paviljoen verwijst naar traditionele nomadische woonvormen zoals de iglo en de yurt. De ruimte heeft een doorsnede van 14 meter en is aan de buitenzijde begroeid met gras. Een smalle tunnel leidt de bezoeker naar de entree van het paviljoen. Binnen wordt de bezoeker verrast door even onbekende als uitheemse planten en bomen, die het beeld van een exotische oase oproepen. Via een daklicht treedt het daglicht ongehinderd binnen. De heldere binnenruimte vormt een verstilde plek waar de buitenwereld nauwelijks in doordringt en die de bezoeker uitnodigt tot contemplatie. Het Nieuwe Paviljoen is uitdrukkelijk een utopie, een even gecontroleerde als geconstrueerde binnenruimte, een stille oase.

Tweejaarlijks
Het Nieuwe Paviljoen van SeARCH is het eerste in een reeks paviljoens waarvoor Het Nieuwe Instituut de komende jaren als opdrachtgever optreedt. Iedere twee jaar, gelijktijdig met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), krijgt een Nederlandse architect, ontwerper of theoreticus deze opdracht. In aansluiting op het programma van Het Nieuwe Instituut en dat van de IABR geven zij hun visie op de veranderende verhouding tussen binnen en buiten, het private en publieke domein, interieur en landschap en cultuur en natuur.

Het Nieuwe Instituut hoopt met deze tijdelijke interventies niet alleen voeding te geven aan de discussie over de huidige, maatschappelijke verhoudingen en de ruimtelijke uitdrukking hiervan, maar tevens het Museumpark als publieke ruimte te voorzien van positieve impulsen. Het paviljoen is dan ook vrij toegankelijk en moet één van de publieke voorzieningen vormen van het Museumpark.

paviljoen dwars
Het ontwerp van SeARCH is van eind mei tot en met september tegelijkertijd aanleiding voor tal van lezingen, performances, workshops en andere publieksactiviteiten.