Alles over matcha thee

Steeds meer mensen ontdekken de gezondheidsvoordelen van matcha thee. Toch weet niet iedereen wat matcha precies is. Thee waarbij je de bladeren niet trekt, maar in poedervorm mengt met water is voor veel mensen nog onbekend terrein. Toch is matcha niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond. Wij vertellen je alles over matcha thee zodat ook jij optimaal kunt profiteren van alle voordelen die deze thee je biedt.

Wat is matcha thee?

Matcha thee wordt gemaakt van groene theebladeren die op een andere wijze worden gekweekt dan reguliere groene thee. Voor de productie van matcha worden de planten namelijk in de schaduw gezet waardoor bepaalde stoffen waaronder chlorophyll toenemen. Matcha drink je niet zoals gewone thee door de blaadjes in heet water te weken. Voor matcha worden de theebladeren tot poeder vermalen. Vervolgens wordt matcha poeder met een bamboeklopper door het hete water geklopt. Op die manier drink je de volledige theebladeren.

Wat zijn de voordelen van matcha thee?

Wanneer je groene thee drinkt, verwijder je de bladeren voordat je de thee drinkt. Hierdoor gaan veel goede stoffen verloren. Drink je matcha thee, dan drink je de theebladeren volledig op. Hierdoor profiteer je optimaal van de antioxidanten die de thee rijk is. Matcha thee staat bekend om de gezondheidsvoordelen. Zo heeft de thee een ontstekingsremmende werking, ondersteunt het je metabolisme en vermindert de thee angst en stress. Doordat je de thee puur drinkt, is één kopje matcha thee net zo goed voor je als maar liefst tien kopjes groene thee.

Hoe smaakt matcha thee?

Matcha thee smaakt van nature zoet en umami. Umami wordt ook wel de vijfde smaak genoemd naast bitter, zoet, zuur en zout. Naast de pure vorm zijn er ook varianten verkrijgbaar zoals een spicy matcha die wat kruidiger is van smaak. Let op wanneer je matcha in de supermarkt koopt: deze is vaak van mindere kwaliteit en heeft een meer bittere smaak.

Waar koop je matcha thee?

Wil je zeker zijn van goede kwaliteitsthee, dan kun je deze het best aanschaffen bij een theespecialist. Matcha die je in de supermarkt kunt kopen is vaak van mindere kwaliteit dan die van de specialist. Dit komt doordat de thee in de supermarkt in de meeste gevallen niet afkomstig is uit Japan waar de beste thee gekweekt wordt. In Japan wordt matcha gebruikt bij de traditionele theeceremonie, hiervoor is de beste kwaliteit thee erg belangrijk. Wil je optimaal van alle gezondheidsvoordelen van matcha profiteren, dan is matcha thee uit Japan verreweg de beste keuze.

Vers van de pers