Nederland in Beeld

Zonnepanelen op het dak: voordelen, installatie en tips!

Zonnepanelen op het dak voordelen, installatie en tips!

Zonnepanelen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Het broeikaseffect en klimaatverandering zorgen ervoor dat we bewuster moeten leven en niet klakkeloos moeten doen waar we zin in hebben. Het is belangrijk rekening te houden met de effecten van onze acties op de lange termijn. Zonnepanelen zijn een groene energiebron die een verstandige investering zijn. Dankzij deze vorm van energie kan je bijdragen aan een betere wereld op een simpele manier. Hieronder lees je meer informatie over wat deze vorm van energie precies inhoudt en waarom deze energiebron interessant kan zijn.

Hoe werkt deze groene energiebron?

Zonnepanelen zijn innovatieve dingen en staan voor duurzame energie. Duurzame energie houdt in dat de opwekking van energie niet te veel het milieu belast. Een milieuvriendelijke manier van energie opwekken is erg populair vandaag de dag en zorgt op den duur ook nog voor meer financiële opbrengsten. De gedachtegang achter deze energiebron is minder lastig dan men in eerste instantie dacht. De panelen zetten zonne-energie namelijk om in elektriciteit. Dit komt doordat de zonnecellen van silicium gemaakt zijn. Als er zonlicht op deze zonnecellen valt, dan ontstaat er een chemisch proces dat stroom opwekt. Deze stroom kan niet gelijk worden gebruikt. Een omvormer zorgt er ten slotte voor dat de opgewekte stroom wordt omgezet in een soort stroom dat we kunnen gebruiken voor elektrische apparaten.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Er zijn talloze redenen om voor deze groene energiebron te kiezen. Ten eerste is het een zeer duurzame manier van energie genereren. Je kan bijdragen aan een schonere planeet door je eigen energie op te wekken en door minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen die erg schadelijk zijn voor het milieu. Tevens ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en variabele energieprijzen. Deze vrijheid spreekt veel mensen aan. Daarnaast kent Nederland een speciale salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je overtollige energie aan het algemene net kan doorverkopen waar je kleine vergoeding voor krijgt. Ten slotte stijgen huizen met zonnecellen vaak sneller in waarde dan huizen die deze niet op het dak hebben liggen. Een win-winsituatie!

Installatie van deze groene energiebron

Als je van plan bent te investeren in deze vorm van energie, dan komt er als eerste een vakman langs om het dak te inspecteren. Hij/zij kijkt of het dak geschikt is om de panelen op te plaatsen. Tevens wordt in acht genomen waar de zon gedurende de dag staat en of er niet te veel schaduw op het dak is, want dan heeft het weinig zin om hier panelen te laten plaatsen. Als alles er goed uit ziet, wordt besloten om het proces in gang te zetten. De oude dakbedekking wordt weggehaald, zodat de panelen stevig bevestigd kunnen worden. De panelen worden met stevige materialen op het dak bevestigd, zodat ze ook blijven zitten als het hard waait of stormt. De omvormer wordt ook geïnstalleerd en aangesloten op het elektriciteitsnet, zodat de opgewekte stroom direct kan worden gebruikt binnen het huishouden.

Een plat dak: een stoorzender in het proces?

Veel mensen zijn bang dat een plat dak roet in het eten kan gooien bij het installeren van zonnepanelen. Deze angst is nergens voor nodig. Ook op een plat dak kunnen deze panelen gewoon worden bevestigd. Zonnepanelen op een plat dak zijn helemaal niet bijzonder, er zijn zelfs speciale montagesystemen ontworpen voor dit type dak. Hoewel een hellend dak het meest ideale dak voor panelen is, kan een plat dak ook zeker winst opleveren. Het is wel van cruciaal belang dat de panelen goed worden georiënteerd, zodat ze voldoende zon pakken. Het is daarbij handig ze richting het zuiden te richten. Daarnaast moet goed worden nagedacht over de hellingshoek. Een hoek van 10 tot 15 graden zorgt vaak voor een optimaal resultaat.

Prijsoverzicht van deze groene energiebron

De kosten van panelen kunnen sterk variëren, omdat er verschillende factoren bij komen kijken. Het hangt af van het aantal panelen, het soort panelen en natuurlijk het daktype. Een plat dak is vaak iets complexer dan een hellend dak, en dat brengt extra kosten met zich mee. Over het algemeen kost de plaatsing van zo’n 10 panelen zo’n 5000 euro in Nederland. Dit is slechts een indicatie en kan natuurlijk per situatie verschillen.

Praktische informatie

Zonnepanelen hebben voldoende ballast nodig, omdat ze anders wegwaaien als het hard waait of regent. Het is lastig om dit te berekenen, want er komen veel factoren bij kijken. Een specialist maakt daarom vaak de berekening. Daarnaast moet de ballast gelijkwaardig over de panelen worden verdeeld, anders kunnen ze gaan verschuiven. De panelen gaan 25 jaar mee, dus het is belangrijk dat ze goed worden bevestigd!