De nacht heeft een bijzondere aantrekkingskracht op ons allemaal. Het is een tijd om stil te staan bij grote thema’s als De Zin van het Bestaan – of om gewoon even lekker alleen met jezelf te zijn. Ook kunstenaars laten zich graag inspireren in het donker. En dus kiest Patrick Kooiman voor elke nacht van de week werken waarbij alles draait om de kleine uurtjes.

EERSTE NACHT: INE LAMERS – UNTITLED (RED BAR)

Lamers 155x155

Zij liever dan ik, dacht ik toen ik de foto’s en video’s zag die Ine Lamers in nachtelijk Tolyatti nam. Bij Kunstuitleen Rotterdam is één van de foto’s te huur die zij in deze troosteloze Russische nieuwbouwstad maakte. Ik heb overigens bijna met ingehouden adem gekeken naar de website van Lamers – wat een stilte, wat een eenzaamheid!

TWEEDE NACHT: RALF PETERS – TANKSTELLE WEISS / BLAU

Ralf Peters 60x80

De werkelijkheid, maar dan mooier. Zo kun je de serie tankstationfoto’s van de Duitse kunstenaar Ralf Peters het beste omschrijven. De logo’s van de tankstations zijn vakkundig weggepoetst, evenals alle andere overbodige details die zouden kunnen afleiden van de messcherpe composities. Eén foto uit de serie kun je nog deze week in huis hebben door hem online te reserveren bij Kunstuitleen Rotterdam. En Ralf Peters vertelt je graag meer over zijn werk in dit interessante filmpje:

Ralf Peters – Until Today from Charaktart on Vimeo.

DERDE NACHT: WIDO BLOKLAND – URSA MAJOR

Touw Ursa Major

De foto’s van Wido Blokland doen me een beetje denken aan het werk van Todd Hido, de wereldberoemde Amerikaanse fotograaf die ik onlangs in Amsterdam mocht interviewen. En ook al hebben beide fotografen veel gemeen, toch richt Blokland zijn blik iets meer naar boven op het heelal dat zich ’s nachts in zijn oneindige pracht aan ons tentoonspreidt. Ursa Major is overigens niet het enige werk van deze Nederlandse fotograaf bij Kunstuitleen Rotterdam. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er maar liefst vier waanzinnig mooie foto’s te huur die bij elkaar zomaar een serie zouden kunnen vormen.

VIERDE NACHT: C.J. TOUW – URSA MAJOR

Wido Blokland Ursa Major

Hé, dat is toevallig! Twee kunstenaars bij Kunstuitleen Rotterdam die zich laten inspireren door de Grote Beer. Naast Wido Blokland legde ook schilder C.J. Touw het bekende sterrenbeeld aan de noorderhemel vast. Ik kan helaas weinig online vinden over deze kunstenaar en dus zal het beeld voor zich moeten spreken.

VIJFDE NACHT: KLAARTJE ESCH – WICH WAY

Klaartje Esch 70x51

Heb jij die droom ook? Je loopt ’s nachts op straat, wilt naar huis maar kan niet goed zien waar je bent. Ik heb die droom regelmatig – en deze foto van Klaartje Esch is de perfecte verbeelding van dat verwarde, eenzame gevoel.

ZESDE NACHT: HANS WILSCHUT – TRAVERSAL 2003

Wilschut traversal

Lyrische reflecties op de verstedelijkte omgeving. Dat klinkt wellicht hoogdravend, maar het werk van de Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut blijkt verrassend toegankelijk. Kunstuitleen Rotterdam heeft meerdere werken van deze kunstenaar te huur, waarvan traversal 2003 met een afmeting van 100 x 170 cm de grootste en meest indrukwekkende is.

ZEVENDE NACHT: CHARLY VAN REST – LIGHT IN PORT SAÏD, 1985

WB van Rest Light in Port Said

Opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam – en wellicht binnenkort ook bij jou thuis te zien? De foto Light in Port Saïd van Charly van Rest is voor zes euro per maand gewoon te huur bij Kunstuitleen Rotterdam. Zo zie je maar weer, goede kunst hoeft niet duur te zijn.

Actie: adopteer een kunstwerk!
Kunstuitleen Rotterdam gaat in het voorjaar van 2016 verhuizen! Je kunt helpen door één van deze zeven kunstwerken, of één van de duizenden uit de collectie, te adopteren voor maar liefst een half jaar – en dat kost je helemaal niks! Meer weten? Kijk dan op de speciale actiepagina!

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)