In de serie Work Art | Play Art (deel 1 en deel 2) neemt interieurstilist Patrick Kooiman ons mee door de uiteenlopende collectie van Kunstuitleen Rotterdam. Iedere maand verrast hij ons met een nieuw en bijzonder onderwerp dat bij ons en op zijn eigen blog Interiorator te zien is. van deze maand: kunstobjecten.

Tekst: Patrick Kooiman van Interiorator.com

Dus jij denkt dat het onmogelijk is om mee te gaan met alle trends die je voorbij ziet komen in de woonbladen? Als interieurstilist laat ik zien hoe je met beelden en andere kunstobjecten van Kunstuitleen Rotterdam op een makkelijke manier je woonkamer helemaal ‘on trend’ krijgt voor 2015.

Hartstikke breed en dieper dan diep – zo zou je de verzameling beelden en andere kunstobjecten van Kunstuitleen Rotterdam het best kunnen omschrijven. En wat nog fijner is: de collectie beslaat zo’n beetje alle kunststromingen van de afgelopen vijftig jaar. Bronzen hoofden uit de jaren zestig – check! Marmeren objecten uit de jaren tachtig – hoeveel heb je er nodig?

Trends komen, trends gaan. En hoe graag we ook zouden willen, het is wel een héél dure aangelegenheid om elk jaar je hele woonkamer om te gooien (geloof me, ik kan het weten). Zelfs als je je beperkt tot wat nieuwe sierkussens, vazen en kandelaars uit de woonwinkel ben je al snel een paar honderd euro verder. En bovendien: wat dóe je met al die spullen wanneer je er na een jaar op uitgekeken bent?

Dit najaar doe ik het slimmer en maak ik een selectie uit de enorme collectie objecten van Kunstuitleen Rotterdam. Wat de belangrijkste interieurtrends voor 2015 worden, herinner ik me van Dutch Design Week en de Biënnale Interieur van Kortrijk. Hoe ik deze trends terugvind in de beeldencollectie van de Kunstuitleen, blijkt een stuk makkelijker dan ik had verwacht. Op een regenachtige zaterdagmiddag zie ik alle hippe kleuren, materialen en vormen voorbij komen. Uiteindelijk kies ik voor objecten die drie belangrijke trends voor volgend jaar vertegenwoordigen: ironie, optisch bedrog en messing. En wil ik in 2016 weer eens wat anders? Dan ruil ik alles gewoon weer om!

Ironie – ‘FCKU’ van André van de Wijdeven
FCKU revolver 02

Bang! Die bronzen FCKU-revolver van de Haagse kunstenaar André van de Wijdeven komt wel binnen. Zo’n ‘heavy’ kunstobject geef je een ironische twist door het te combineren met het totaal tegenovergestelde. Ik leg de revolver op een tafelloper met een bloemetjesprint en moet bij voorbaat al lachen om het resultaat. Het heeft geen functie, fotografeert lekker en doet het nu al goed op mijn Instagram – precies de kritiek die ontwerper Maarten Baas onlangs met zijn ‘Circus’ collectie uitte.

Optisch bedrog – ‘Ted’ van J.J. Simak
JJ Simak Ted
Wie is toch die J.J. Simak? Kunstuitleen Rotterdam heeft aardig wat werken van deze kunstenaar in de collectie en toch kan ik niks over hem of haar op internet vinden. Het mysterieuze bronzen beeld ‘Ted’ intrigeert me hierdoor des te meer. Van de zijkant zie ik een realistisch profiel van een mannenhoofd, maar door de bedrieglijk platte vorm krijgt deze buste vanuit sommige hoeken een wel heel vervormd gezicht. Het is maar één van de vele voorbeelden van ontwerpers en kunstenaars die gefascineerd zijn door optisch bedrog. Wat is echt? Wat niet? En wat ligt ertussen? Ook nu is dat een actueel thema in design. Ik benadruk de vervorming van het bronzen beeld door het bij een groene lamp te plaatsen en denk bij mezelf: dit is helemaal nu!

Messing – ‘Draaiend Object’ van L. De Vries
L de Vries Draaiend object
Meubels van messing en marmer – een paar jaar geleden kon je ze aan de straatstenen niet kwijtraken op Marktplaats, maar nu zijn deze materialen weer helemaal terug. De woonbladen en hippe winkels als Archipelago staan inmiddels vol met dure vintage Hollywood Regency wandkasten. Mijn oog valt daarom direct op een messing object van L. De Vries dat lekker chique oogt op een zwart met goudkleurige print van Yoni Alter die ik onlangs kreeg.

Tot slot nog wat tips: een goed interieur begint met goede verlichting. Zelf werk ik veel met dimbare halogeenspotjes op plafondrails om schilderijen en kunstobjecten goed uit te lichten. Verder kun je bij elke doe-het-zelf-winkel voor een paar tientjes houten zuilen laten maken waarop je je kunstobjecten kunt plaatsen. Een formaat van 30 x 30 x 80 centimeter werkt het best.

Patrick Kooiman

Patrick Kooiman

Als interieurontwerper en kunstliefhebber geeft Patrick je hele huis vorm. Voor huistips moet je bij hem zijn!
Patrick Kooiman

Latest posts by Patrick Kooiman (see all)