Dat BIRD de tofste jazzclub van Rotterdam is, wisten we al. Kenmerkend zijn de dope line-ups en de heerlijke clubavonden. Maar het ons niet onopgemerkt gebleven dat we de laatste tijd steeds vaker ’SOLD OUT’ zien staan achter de namen van hun Facebook events. Omdat wij niet in toeval geloven, interviewden wij Guido van Dieren: de programmeur van BIRD en organisator van 360 DEGREES en ALL EYES ON.

Al jaren organiseert Guido feesten, omdat hij naar eigen zeggen in het Rotterdams uitgaansleven niet kon vinden wat hij leuk vond. Uiteindelijk werden de twee clubavonden 360 DEGREES en ALL EYES ON het leven ingeroepen. Maar wat houden deze avonden in en wat staat er de komende tijd op de planning?

Guido: “360 DEGREES is een avond met house als basis, waar nevengenres als obscure afrobeat, disco, boogie en elektronica ook de revue passeren. ALL EYES ON, daarentegen, heeft meer een hiphop inslag. Denk aan soul, funk, jazz, dubstep, afrobeat en latin, maar ook weer boogie, disco en elektronica. Voor beide avonden geldt dat de party’s ook verdieping moeten hebben. Daar stem ik de line-ups op af. Sowieso programmeer ik altijd op gevoel, en denk hierbij vanuit een inhoudelijke hoek in plaats van een commerciële hoek. Hierdoor boek ik bepaalde artiesten soms iets te vroeg. Maar tot nu toe pakt het allemaal goed uit.”

“De komende tijd staan er voor beide feesten hele leuke namen op de agenda. Joe Claussel, Volcov/Lakuti, Andres en Hunee/Black Madonna/Sassy J staan op de planning voor 360 DEGREES. Voor ALL EYES ON brengen we The Gaslamp Killer, Max Graef, Lefto en Stretch & Bobbito naar Rotterdam. De laatstgenoemde mannen zijn een begrip in de hiphopwereld. Zij hadden in de jaren negentig een succesvolle radioshow waarmee ze het gezicht van hiphop bepaalden. Naast het optreden van Stretch & Bobito, zal in de vooravond de documentaire “Radio That Changed Lives” (dat over hen gaat) in het HipHopHuis vertoond worden, gevolgd door een Q&A met de twee radiomakers, en Andrew Makkinga als host (houd Bogue de komende tijd in de gaten voor vrijkaarten!).

thelonius

Guido van Dieren

All Eyes On en Los Bangeles brengen The Gaslamp Killer naar Rotterdam. Twee jaar geleden was hij nog verantwoordelijk voor een van de meest legendarische avonden in BIRD en we gaan ervan uit dat hij dat deze keer zal overtreffen. Verwacht beats, bass, dub, psychedelica en hiphop van deze Brainfeeder-artiest. Naast de The Gaslamp Killer verzorgen ook JamesZoo, K15 (Wild Oats), Dagger DX (Los Bangeles) en Thelonious (All Eyes On) dj-sets verspreid over twee zalen in BIRD.

– The Gaslamp Killer –
Iedereen die The Gaslamp Killer weleens aan het werk heeft gezien weet dat zij of hij te maken heeft met een volstrekt unieke dj. Hij brengt een energie, showmanschap en muzikaliteit die ongeëvenaard is in de elektronische muziek. Als ware muziekliefhebber (en enigszins geobsedeerde dj) heeft hij talloze liefhebbers kennis laten maken met muziek die anders nooit gehoord zou worden. Samen met Daddy Kev begon hij Low End Theory in Los Angeles. Deze wekelijkse clubavond heeft diverse scenes en generaties muziekliefhebbers bij elkaar gebracht, nieuwe artiesten laten doorbreken en ruimte geboden aan dj-sets van sterren als Thom Yorke en Erykah Badu. Als producer werkte hij samen met artiesten als Gonjasufi, Prefuse 73 en Flying Lotus en als dj stond hij de laatste tien jaar op onder andere Pitch Festival, Sonar en Coachella.

– K15 & Thelonious –
Naast The Gaslamp Killer staat er een tweede internationale gast achter de draaitafels. K15 was jaren lang resident in het befaamde The Jazz Café in Londen, een plek waar hij naar hartenlust kon experimenteren en zijn muzikale kennis uitbreiden. Met zijn release op het Wild Oats-label van Kyle Hall werd hij definitief bekend bij een groter publiek. De tweede zaal van BIRD wordt opgewarmd door Thelonious, oprichter van zowel All Eyes On als 360 Degrees. Thelonious is een muziekliefhebber pur sang. Inmiddels is hij tien jaar actief als promotor van events en in die hoedanigheid bracht hij onder andere Flying Lotus, Dam Funk, Ron Trent, Theo Parrish en vele anderen naar Rotterdam.

– JamesZoo & Dagger DX –
JamesZoo is een eclectische producer die het experiment niet schuwt. Zijn tegendraadse producties bevatten elementen uit hiphop, jazz, dubstep, r&b en Braziliaanse muziek, geïnspireerd door onder meer Braziliaanse multi-instrumentalist Hermeto Pascoal, producer Dimlite en schilder Jheronimus Bosch. De opwarmset in zaal 1 wordt verzorgd door Dagger DX van het Los Bangeles-collectief. Een collectief van fijnproevers met een voorkeur voor beats, hiphop en elektronica. Naast lid van Los Bangeles en dj is Dagger DX een begenadigd producer. Zo worden zijn producties gedraaid door onder andere Lefto, Kutmah en Flying Lotus.

BIRD
Raampoortstraat 26
23:00 | Toegang: € 10,- (early BIRD, sold out) / € 15,- (pre-sale & door), koop je tickets hier.

WIN
Wij mogen 2 x 2 gastenlijst weggeven ALL EYES ON & Los Bangeles: Gaslampkiller. Wat je moet doen om te winnen?
1. Like onze Facebookpagina
2. Like ons bericht op Facebook en tag je vriend(in)

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)