De Wonderlijke Avonturen van WIJ Delfshaven op weg naar de Gebiedscommissie Verkiezingen.

Jelle van der Molen (36) houdt voor Bogue een logboek bij van zijn ervaringen als partij-oprichter en nummer 4 van de lijst Wij Delfshaven, die meedoet aan de verkiezingen voor de gebiedscommissie in Delfshaven. Hij werkt als docent maatschappijleer in Rotterdam en woont in Spangen.

Echte Rotterdammers gaan woensdag stemmen! Zowel voor de gemeenteraad als voor de gebiedscommissie. En dat laatste is eigenlijk een beetje gek, aangezien die gebiedscommissie geen beslissingsbevoegdheid meer heeft.
Ze beslissen niet over de economie, niet over werk en inkomen en ze kunnen al helemaal niet zelf beslissen of er meer of minder geld naar veiligheid moet.

Toch vonden de gevestigde politieke partijen dat er verkiezingen moesten komen. Altijd handig in de campagne om mensen een plekje op de lijst te beloven, die rennen dan net een stapje harder in je campagne. De enige club die niet mee doet aan deze gotspe is de Christenunie/sgp.

Toen wethouder Florijn opperde dat een 50/50 verdeling tussen gevestigde politiek partijen en bewonersinitiatieven wel een mooie verhouding zou zijn voor de gebiedscommissie, werd hij geacht te zwijgen door de gevestigde orde. Toen er werd voorgesteld dat loting van de lijstnummers dan tenminste een eerlijkere verdeling zou opleveren, werd ook dit voorstel tot een eerlijker speelveld weer door de gevestigde politiek de das omgedaan.
Kortom, deze partijen waren meer bezig met het behartigen van hun eigen belangen, dan het behartigen van de belangen van de Rotterdamse bewoners.

Ondanks dat het voor de 33 nieuwe bewonerspartijen die nu in Rotterdam zijn opgestaan, niet altijd even makkelijk zal zijn, om verkozen te worden tot de gebiedscommissies is het natuurlijk wel razend interessant, om te volgen wat zij nu willen. Bij elkaar meer dan 250 rotterdammers hebben zich gecommitteerd aan zo’n nieuwe club en zeggen; ‘de gebiedscommissie, dat maken we zelf wel uit!’.

De gebiedscommissie is volgens WIJ Delfshaven een kans om te ontdekken of er andere en betere manieren zijn om vertegenwoordiging te organiseren. Om te onderzoeken hoe begrotingen en inspraak van de bewoners ook anders kan worden georganiseerd. WIJ zien heus wel dat er veel dingen goed gaan, maar denken ook dat het huidige politiek discours uiteindelijk aan vernieuwing toe is. De alweer gedaalde opkomst bij de komende verkiezingen zal dit weer bevestigen.

Deze burgerbewegingen, die zich verkiesbaar hebben gesteld, hebben kennelijk allemaal op hun eigen manier een idee over hoe dat dan weer zou moeten functioneren zo’n gebiedscommissie. Hoe WIJ Delfshaven daar over denkt kun je terugvinden op de daarvoor geëigende platformen, maar we waren stiekem toch wel ergens benieuwd hoe die andere 32 nieuwe clubs daar over denken.

Maandag aanstaande hebben die clubs samen met de gemeente Rotterdam, LOKAAL en Arminius de boel maar eens verzameld. Daar gaan we graag met alle Rotterdammers het gesprek aan over wat dat dan moet zijn zo’n gebiedscommissie.

Ik hoop jullie daar te zien, en check anders die avond de livestream.

Groet,

Jelle