De Wonderlijke Avonturen van WIJ Delfshaven op weg naar de Gebiedscommissie Verkiezingen.

Jelle van der Molen (36) houdt voor Bogue een logboek bij van zijn ervaringen als partij-oprichter en nummer 4 van de lijst Wij Delfshaven, die meedoet aan de verkiezingen voor de gebiedscommissie in Delfshaven. Hij werkt als docent maatschappijleer in Rotterdam en woont in Spangen. Vandaag deel twee.

Ondanks dat WIJ onszelf omschrijven als (a)-politiek, doen we natuurlijk vrolijk mee aan de verkiezingen van de gebiedscommissie Delfshaven. We ontkomen er dan ook niet aan om mee te doen aan sommige uitwassen die de politieke folklore van verkiezingstijd met zich meebrengt.

De verkiezingsborden stonden al een aantal dagen maagdelijk wit te zijn. Tijd voor actie! Zodoende stapte ik ‘s avonds op de fiets met een emmer lijm, blokkwast en een rol posters. Terwijl ik druk bezig was het tweede bord te beplakken, stopte er naast mij een auto van stadstoezicht. Drie man sterk stapten ze uit. Na een ferme, welgemeende ‘goedenavond’, werd ik gevraagd wat ik in hemelsnaam aan het doen was. “Ik plak een poster, meneer.” antwoorde ik in al mijn onschuldigheid. “Maar dat mag niet! Wildplakken is ten strengste verboden! Ziet u dat bordje daar? De boete bedraagt 2250 euro.”(!!!)
Daar er met mijn leesvaardigheid niets mis is, had ik het gehele bordje natuurlijk al lang gelezen.

plakken wij delfshaven

Ik vroeg de dienstdoende ambtenaar of hij dan ook zo vriendelijk wilde zijn het hele bordje voor te lezen. Na enige aarzeling deed hij dat, en las het deel voor waarin staat dat het bord bedoeld is voor politieke partijen, en vervolgde toen: “Ja dat zal allemaal wel, maar wildplakken blijft verboden.”

Na enige uitleg mijnerzijds (ik blijf leraar maatschappijleer) kon het uiteraard toch blijven hangen. Ik wilde alweer op mijn fiets stappen om door te trappen naar de volgende locatie, toen een van de ambtenaren eerste klas, als een ware Colombo, toch nog één vraag voor me had.

“Zijn er binnenkort verkiezingen dan?”

Jelle van der Molen