Jelle van der Molen (36) houdt voor Bogue een logboek bij van zijn ervaringen als partij-oprichter en nummer 4 van de lijst Wij Delfshaven, die meedoet aan de verkiezingen voor de gebiedscommissie in Delfshaven. Hij werkt als docent maatschappijleer in Rotterdam en woont in Spangen.

Vandaag deel 1: De Wonderlijke Avonturen van WIJ Delfshaven op weg naar de Gebiedscommissie Verkiezingen

WIJ header inv

‘ Meer buurt, minder politiek.’

Deze slogan kwam nou net niet door de strenge keuring van de gemeenteraad Rotterdam om de gebiedscommissies te introduceren. In plaats daarvan hangt de stad vol met prachtige groen-witte posters, en hebben ze dit fantastische filmpje gemaakt. Terwijl de afgevallen slogan de kern goed raakt, lijkt deze ‘wervende’ propaganda bedoeld om de gebiedscommissie zo a-sexy mogelijk te presenteren.
Wij in Delfshaven laten ons er niet door ontmoedigen. Sterker nog, daar zien wij de gebiedscommissie als kans om de bewoners van Delfshaven hun stem terug te geven.

WIJ Delfshaven ontstond een week of twaalf geleden tijdens een mosselfeest en bijbehorende versnaperingen. Na de nodige biertjes kwam het gesprek op de lokale politiek. Wij twijfelden of de politieke verandering van deelgemeente naar gebiedscommissie geen oude wijn in nieuwe zakken zou worden. Aan het einde van de avond was onze nieuwe lijst een feit, en waren de zetels verdeeld.

Waar normaal gesproken fantastische ideeën tijdens een drankgelag met de kater verdwijnen, hingen Robbert de Vrieze en ik de volgende dag aan de telefoon met onverminderd vertrouwen: “Wij kunnen dit beter.” De usual suspects stonden alweer te trappelen om zich voor te sorteren op het ‘pluche’. Met als gevolg, een deelgemeente light, met dezelfde mensen, dezelfde mechanismes en dito daadkracht

WIJ Delfshaven wil graag onderzoeken hoe dat anders kan. Niet door slap te ouwehoeren, maar door te doen. Al snel kwamen we tot de conclusie dat buurtinitiatieven, zelforganisaties en lokale ondernemers in de haarvaten van Delfshaven zitten. Zij weten wat er speelt in de buurt en zij kunnen ons vertellen wat er nodig is.

In de weken daarna, breidde WIJ Delfshaven zich uit tot een lijst van dertien personen.
WIJ Delfshaven is een (a)-politieke beweging. Niet met een verkiezingsprogramma zoals de gevestigde partijen, met daarin een opsomming van de problemen, de mogelijke oplossingen en als enige vraag: wil je een roos, sponsje of een kopje erwtensoep. Wel met een manifest en rotsvast vertrouwen in de bewoners van Delfshaven. Zij weten op straatniveau het beste wat er nodig is en WIJ vertaalt deze kennis naar de gebiedscommissie.

Trouwens, die naam: gebiedscommissie, krijg je daar ook zo’n slappe van? In Rotterdam hebben we talent voor het verzinnen van goede bijnamen, Dus de eerste vraag is of jullie lezers een beter alternatief kunnen verzinnen? De (on)partijdige jury zal de beste inzender belonen met een fantastisch MWAH Delfshaven shirt.

Jelle van der Molen
Contact: wijdelfshaven@gmail.com

WIJ Delfshaven-2-2