Van de matige jaarlijkse Stadsinitiatieven werd stadsorakel Von Barzy wat weeïg. Uit piëteit voor 010 dropt hij nu zelf wekelijks maar een Stadsalternatief. Gratis.

De overkapping van Rotterdams meest vervuilende verkeersader in de binnenstad, de ’s Gravendijkwal, gaat er na jaren van gesteggel toch niet komen. Zo’n dak zou de gezondheid van omringende bewoners ten goede komen maar het plan kost honderden miljoenen en dat is natuurlijk over de top voor een stad die luchtvervuiling doorgaans op de koop toe neemt. Nee, ze willen het ‘probleem bij de wortel aanpakken.’ Wat inhoud dat iedereen eerst elektrisch moet gaan rijden, dat er een algeheel rijverbod komt op vrachtverkeer, of dat ze dit Co2-riool gewoonweg dempen.

Maar er zijn alternatieven. Vandaar dit gratis achterover te drukken Stadsalternatief nrrrr.: 2!

“De Knuffeljungle”

Iedereen weet dat planten en bomen het snelst groeien naast een snelweg. Flora slikt fijnstof als Armstrong epo. Dus wat gaan we doen? We gaan de overkapping kwéken.

We laten de roemruchte biotech-multinational Monsanto een paar sterk genetisch gemodificeerde zaden ‘bouwen’ van teakbomen, bamboe en klimop. Deze jonge Schwarzenegger-stekken worden in dikke rijen langs de rand van de weg in super-mest geplant, waardoor de boel al snel groeistuipen ontwikkelt als de Bonenstaak van Jaap. Maar voordat deze haag uit de kluiten groeit wordt de hele handel aan elkaar gevlochten. Dit kan een mondiale trend worden.

Vlechten is hot (zie de Loom-elastiekjes-hype) dus ik voorzie heel wat helpende handjes die 1,2 kilometer lang, boven de ’s Gravendijkwal het geheel aan elkaar willen punniken. Naarmate de aanwas steviger en dikker wordt ontstaat er een almaar doorgroeiend dakterras van zo’n 10 km2. Alwaar we weer een prachtige passage op laten bloeien. En nu komt het mooie: daar gaan we een ander heikel politiek knelpunt huisvesten: de hoerenbuurt. Daar lust de ’s Gravendijkwal sowieso wel pap van.

Dit wordt dan ook ’s werelds allereerste ‘groene’ buurt van lichte zede. Met allemaal gifgroene ledlampjes voor de ramen van knusse afwerk-palapa’s, bamboekooien, palmdansers in tijger-G-strings, bunga-bunga-party’s met Tarzan & Jane-thema’s, enfin, Ted Langenbach weet er wel raad mee. En aangezien dit het grootste groene dak van Europa wordt kunnen we ook aardig wat subsidiepotjes stukslaan. Kortom, de ’s Gravendijkwalletjes zou zomaar kunnen uitgroeien tot een uniek stukje werelderfgoed: De Knuffeljungle.

En dan de bonus: aangezien alle buurtbewoners de veiligheid verzorgen (crowd-pimpin’) krijgen ze allemaal toelages van deze oplevende bio-industrie. Ik zeg: stemmen.

VON BARZY

Tijdens komkommertijd voert de Rotterdamse filmmaker en schrijver Michael Barzilay vrijwel niets uit. Daarom neemt zijn avatar Von Barzy deze periode dan ook allerlei taken over. In het kader van de serie ‘Stadsalternatieven’ zal dit stadsorakel deze zomer de havenstad eens stevig onder de loep leggen.