De vakantie is (bijna) begonnen en wat mij betreft mag het zeuren en zeiken over gare bijbaantjes weer losbarsten. Heerlijk om eens te luisteren naar het gezeik en eerste wereld problemen rondom de kutste bijbaantjes ever. Ik merkte altijd hoe rotter of viezer het werk, hoe meer je betaald kreeg. Zo ben ik eens twee dagen beland aan de lopende band van de keuken in een ziekenhuis als bami-en groenteopschepper .

Onder mijn vrienden en in ‘Café Pol’ heb ik een aantal mensen gevraagd naar het meest gare baantje dat zij hier in Rotterdam hebben gehad tijdens hun studententijd. De top onder de meest kloterige baantjes heb ik gerangschikt, beginnende met de allernaarste. Ik noem geen namen van bedrijven, maar sommigen kun je misschien wel raden.

Politiecellen schoonmaken

B

“Een van mijn meest rotte bijbaantjes was het schoonmaken van politiecellen. Je hebt echt geen idee wat mensen daar allemaal achterlaten.”

Vertel

“Ik heb weleens bloed van de muren moeten spuiten van een zwerver die ergens tegenaan was gelopen ofzo. Diarree wegspuiten of pis opzuigen van dronken gasten, staan ook in mijn top meest ranzige dingen.”

Waren er ook nog dingen die je leuk vond aan dit baantje?

“Ja, je maakt af en toe best wel vette dingen mee. De meeste mensen die daar vast zaten waren dronken zwervers, dus daar kon je af en toe wel mee lachen.”

Totdat zij vrij werden gelaten en jij de cel mocht schoonmaken…

“Tjah, dat was redelijk klote inderdaad. Maar het verdiende supergoed. Uiteindelijk heb ik het eigenlijk niet langer volgehouden dan 2 weken.”

Kippenslachterij

“Een paar jaar geleden stond ik aan een soort lopende band van een kippenslachterij. De kerel naast me knipte de pootjes van de kippen af, waarna hij ze doorgaf aan degene naast hem. Ik maakte dan de band schoon en gooide de pootjes weg. Nadat die kippen waren leeggezogen, moest ik ze weer terug ophangen aan de band.”

Het klinkt hypocriet omdat ik kip eet maar: Gatver!

“Maar dit was nog niet eens het ergste. Ik moest ook de hokken schoonmaken waarin die kippen hadden gezeten voordat ze naar de slacht werden gebracht. De stront en alles vloog me om de oren. Ook moest iedere vrijdag de fabriek schoongemaakt worden. Dat was de minst favoriete taak. Het slachtvet en ander soort dierlijke troep moest met een hogedrukspuit worden verwijderd van de muren en vloeren.”

En daarna ben je spontaan vegetariër geworden?

“Nou, na anderhalve maand ben ik gestopt en heb ik echt een hele tijd geen kipfiletje meer gegeten inderdaad.”

Pepertjes

D

“Vorige zomer heb een keer acht uur per dag een pepertje op bakjes voorgesneden groente moeten leggen voordat deze werden geseald. Soms mocht ik voor de afwisseling stukjes paprika in de bakjes doen of een lekker kerstomaatje. Het werk was super geestdodend en verdiende ook niet zo goed.”

Waarom ben je het dan gaan doen?

“Ik was even helemaal klaar met school en wilde in de vakantie iets gaan doen waarbij ik mijn hersenen niet heel erg hoefde te gebruiken.”

Haha oké… en kreeg je om de pijn wat te verzachten een life supply aan voorgesneden groenten mee naar huis?

“Nee, zelfs dat zat er niet in! Maar ik heb die week niet eens afgemaakt. Ik klink nu heel verwend, want er staan daar ook mensen die dit bijna iedere dag van het jaar moeten doen. Daar heb ik in zeker opzicht wel respect voor.”

Callcenter

“Ik heb in een callcenter gewerkt waar ik onschuldige nietsvermoedende mensen moest opbellen om hen kozijnen aan te smeren. Iedereen die ik moest bellen was natuurlijk al een aantal keer opgebeld, voordat ik als allerlaatste mocht gaan vragen of zij echt echt écht niet geïnteresseerd waren.”

Kan me voorstellen dat mensen niet zo blij waren en dat je weleens bent uitgescholden.

“Ja, in de week dat ik daar heb gewerkt, ben ik echt zo’n 50 keer goed uitgescholden.”

Waren er dingen die je toch nog wel leuk vond?

“Nah, ik heb soms wel moeten lachen om cynische opmerkingen van mensen als: ‘Mens, waar heb ik kozijnen voor nodig, ik woon in een huurhuis.’ Verder ben ik op mijn laatste dienst serieus huilend naar huis gegaan.”

Groente snijden

“Drie jaar geleden heb ik als vakantiewerk komkommers geplukt. Het klinkt heel gaar, maar dat was echt leuk! Lekker buiten werken met wat vrienden voor een heel oké salaris.”

Lekker veel komkommers gegeten?

“Haha ja ik at iedere dag bijna tien komkommers ofzo.”

Oké dan…

“Mooie tijd was dat hoor. Dat jaar daarna moest ik ergens anders werk gaan zoeken en ben ik bij een groente-inpak-bedrijf terecht gekomen waar het iets minder leuk was.”

Vertel

Ik moest de hele dag preien, uien en bloemkolen doorsnijden voordat ze de door de machine werden gehaald. Bijna niemand praatte tegen me en de baas was een sukkel. Ik stond de hele dag in een koelcel en aan het einde van de dag was de kou helemaal in mijn lichaam getrokken. Ook waren iedere dag mijn ogen helemaal geïrriteerd van al die scherpe ui- en prei-luchten. Daarnaast stond altijd de radio, die amper boven het geluid van de machines uitkwam, op Q-Music waar dertig keer op een dag dezelfde nummers voorbij kwamen.”

Nou, je hebt het wel zwaar gehad…

“Zo grappig was het niet. Ik weet nu in ieder geval waarom ik studeer.”

Kok voor rijke bejaarden

“Een paar zomers geleden heb ik in een tehuis (soort boerderijtje) gewerkt voor rijke bejaarden. Ik vond oude mensen serieus superleuk, dus toen ik de vacature zag dacht ik: nice! Het begon eigenlijk allemaal al met die kok die daar stond en die niet heel erg slim was zeg maar. Hij zorgde er de eerste dag al voor dat ik een bezoekje aan de eerste hulp kon brengen door kokend hete soep over mijn handen heen te gieten. Gelukkig bleek het niet erg te zijn en mocht ik de volgende dag alweer werken. Omdat ik nog niet alles mocht doen, kreeg ik de schone taak de pannetjes met eten naar de bewoners te brengen. Bij één van de eerste huizen kreeg ik al gelijk het commentaar dat ik moest opschieten en de vraag waarom het allemaal zolang moest duren.”

Wat vond je het minst leuke aan dit werk?

“Nadat ik de pannetjes had weggebracht, mocht ik ze een half uur later weer ophalen. Bij de mensen die een half uur daarvoor niet hadden open gedaan, moest ik checken of we niet te maken hadden met een dooie. Dus ik deed altijd met hartkloppingen de deur van zo’n huis open en stak vervolgens lijkbleek mijn hoofd om de deur heen. Maar gelukkig heb ik nooit iemand gevonden.”

‘Boeken-terugzetter’ in bibliotheek

“Het meest saaiste en gaarste baantje wat ik heb gehad is boeken terugzetten in de bieb. Ik weet niet meer hoe ik op het goede idee ben gekomen dit te gaan doen, maar achteraf heb ik er behoorlijk veel spijt van gehad. De twee vrouwen die er werkten zaten de hele dag thee te drinken en op me te zeiken. Ik kon echt niets goed doen. Vervolgens werd ik na een week zo kwaad dat ik heb geschreeuwd dat ze het lekker zelf mochten doen omdat ik hun slaaf niet was. Ik ben daar serieus zo boos weggegaan dat ik zelfs mijn lidmaatschap, en ik was al bijna mijn hele leven lid van die bieb, heb opgezegd.”

Wat een trauma’s. Gelukkig, voor jou heeft de universiteit ook gewoon een bieb.

Archief

“Als je denkt dat werken in een bieb redelijk kut is, dan ga ik je bij deze overtreffen. Ik heb namelijk in een archief gewerkt en daar mijn hele zomer mee verkloot. Dat ik de hele dag in een donker hok moest werken terwijl de zon buiten scheen, kon ik nog enigszins aan wennen. Maar er liep daar een vieze naar koffie-stinkende vent rond, ‘de baas’, die het nodig vond om me continue aan te raken als hij iets aan me wilde uitleggen.”

Daar heb je hoop ik wel iets van gezegd..?

“Ja uiteindelijk wel. En als beloning werd ik overgeplaatst naar een andere afdeling waar ik mocht schoonmaken en papierwerk aan elkaar mocht gaan lijmen. Niet heel erg leuk dus.”

En die vent?

“Die loopt daar waarschijnlijk nog even erg te stinken.”

Latest posts by Kristi (see all)