Op zondag 6 november 10:00 organiseert LantarenVenster in samenwerking met distributeur Cinéart en Museum Boijmans Van Beuningen een speciale vertoning van de speelfilm EEN ECHTE VERMEER van regisseur Rudolf van den Berg. De film heeft zeker een Rotterdams tintje, want het gaat over de meestervervalser Han van Meegeren, die o.a. een valse Vermeer aan het Boijmans verkocht. In de hoofdrol acteur Jeroen Spitzenberger, ook Rotterdammer, en een bijrol is er voor de Rotterdamse actrice Dewi Reijs, die de eerste vrouw van Van Meegeren speelt.

De voorstelling in LantarenVenster wordt ingeleid door Friso Lammertse, conservator oude schilder- en beeldhouwkunst van het museum. Tevens is hij mede-auteur van het boek De Vermeers van Van Meegeren uit 2011.

Na de voorstelling kun je door naar Museum Boijmans Van Beuningen waar een lunch klaar staat en waar drie werken van Han van Meegeren te zien zijn: Herbergscène, ca. 1938, Isaac zegent Jacob, 1941 en Christuskop, ca. 1940.

Programma:
9:30 LantarenVenster geopend
10:00 Aanvang zaalprogramma
12:15 Vertrek naar Museum Boijmans Van Beuningen, op eigen gelegenheid
13:00 Lunch in de Boijmans foyer
14:00 Museumbezoek

Kaarten zijn € 25 voor het filmbezoek, de lunch en entree voor het museum. Voor deze voorstelling zijn geen losse filmkaartjes verkrijgbaar.

eev2

v.l.n.r. Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Dewi Reijs, Porgy Franssen, Mingus Dagelet tijdens de premiere eerder dit jaar op het Nederlands Filmfestival.

EEN ECHTE VERMEER
De nieuwe film van Rudolf van den Berg (Tirza, Süskind), geïnspireerd door een waargebeurd verhaal.

In de jaren twintig van de vorige eeuw wordt Han van Meegeren gezien als een groot schildertalent, dat zich laat beïnvloeden door de Oude Meesters.

Han ontmoet de actrice Jólanka Lakatos en is meteen in de ban van deze prachtige verschijning. Ze blijkt echter de vrouw te zijn van Abraham Bredius, de belangrijkste kunstcriticus van zijn tijd. De jaloerse Bredius neemt nietsontziend wraak op Han door zijn werk publiekelijk tot op de grond toe af te branden. Als daarnaast zijn vrouw en zoon hem verlaten, is Van Meegeren ten einde raad. Han van Meegeren verhuist naar Frankrijk en wil maar één ding: zich wreken op Bredius.

Hij zet alles op alles om een perfecte Johannes Vermeer te schilderen, die door Bredius als echt moet worden beoordeeld. Maar als het moment daar is, moet Han een besluit nemen: eindelijk wraak nemen op Bredius, of kiezen voor de liefde van zijn leven.

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)