De Nieuwe Lichting is vooral bekend als de organisatie achter het Eendracht Festival. Maar die mensen doen meer toffe dingen! Het Eendracht Festival staat in het teken staat van nieuwe Rotterdamse muziek ontdekken. Op A Festival Downtown ontdek je (shazammend of niet) de nieuwste elektronische muziek.

A Festival Downtown wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en gaat weer voor een flinke groei. Zo kan je op tien locaties terecht, tussen twee uur ’s middags en een uurtje of 5 ’s nachts. Overdag kan je genieten van het gratis programma. Op het Eendrachtsplein bijvoorbeeld staat een internationaal gezelschap voor je klaar. Maar ook bij Boudewijn, in Stalles en voor de Plaatboef word je op een gratis, spannend programma getrakteerd. 
Op het Skatepark aan de West-Blaak, vind je de Dub-area met het Soundsystem van Masego.

Voor het (deels) betaalde nachtprogramma zijn passe-partouts verkrijgbaar voor maar elf euries: www.afestivaldowntown.com/tickets .
Waar al je matties zich een ongeluk staan te shazammen, geven wij je alvast een voorzetje, zodat je lekker bier kan drinken:

De headliner van het festival is Kojey Radical, multi talent uit Engeland. Qua genre en qua discipline niet in een hokje te krijgen. Krijgt alle lof (nog niet niet van Almhof), check bijvoorbeeld dit artikel van The Guardian maar eens.
– Staat om 20.00 u op EendrachtspleinVRWRK ken je waarschijnlijk onder de naam Vuurwerk. Deze Belgische vrienden zijn inmiddels ook naar Londen verhuisd waar ze met nieuwe, super dope vocalisten in contact kwamen. Speelden deze zomer Rockwerchter en Pukkelpop plat, waardoor ze plotsklaps in allemaal lijstjes kwamen en in alle recensies de hemel in geprezen werden. Hier bijvoorbeeld in de Morgen.
– Staat om 23:15 in Rotown

Tekst gaat door na de foto

foto afdt

A Festival Downtown 2016

 

PAULi. De drummer van o.a. Sampha, was dat voor Damon Albarn (Gorillaz / Blur) en deed de Music Direction voor Jamie xx en FKA twig. Oftuwel, die kan het wel. Hier zijn nieuwe clip die hij ook weer zelf gemaakt heeft.
– Staat om 18:30 op het Eendrachtsplein

Paleman ken je misschien wel als hippe UK-bass DJ/producer. Maar stiekem heeft hij net Jazzdrums aan het conservatorium in Londen afgerond. Hij heeft een dikke liveset ontwikkeld waarin hij het drummen en produceren/dj-en tot een hevig feestje heeft weten te combineren. Check hier maar eens wat hij daar zelf over zegt. Die liveset heeft ie trouwens nog maar een keer eerder gedaan, dus dat is best een primeurtje.
– Staat om 21:30 op het Eendrachtsplein

In WORM vind je het Rotterdamse Bass Odyssey feestje in de zaal boven. Daar staat echt een mega lineup van UK’s finest: Commodo, Walton en Overlook en dan ook nog eens TMSV. En in de kelder(t) viert Mindtrickrecords hun 10 jarige bestaan.

Ook Cloudhead is jarig (5 jaar) en viert dat in Vibes en Stalles. Hausmagger speelt daar voor het eerst in jaren weer in de originele bezetting, de Zuid-Afrikaanse mafkezen van bFAKE komen langs en het oer-Rotterdamse Spasmodique speelt een unieke gelegenheidsset.

In het nieuwe hippe Amehoela vind je de meer Kaytranada-achtige beats/hip-hop muziek van Hete Hond. Zo zal DJ en producer Simadan zijn debuut EP releasen en staan er 2 van de 15 heetste vrouwelijke DJ’s van ’t land achter de knoppen. De vette kunst wordt verzorgd door Mia & Devin, die eerder al op Wildeburg stonden.

Op het Skatepark hebben we Masego Soundsystem staan. Zij nodigden zoon van legende Jah Shaka Young Warrior en Gussie P uit. Voor de mensen die van dikke bassen en omgekeerde, zelfgebouwde megaspeakers houden, is dit de crème de la crème.

Tot slot vind je in Boudewijn live elektronische muziek van o.a. Gita Buhari en Dwayne Franklin en in Kraftbar de DJ’s van Sense The Real.

Weet je nou door de namen het bos niet meer te vinden? Zie hier dan, als primeur, het BLOKKENSCHEMA!AFDT2017_timetable_def-01