Naast vunzige foto’s, oeroude schilderijen of beelden waar de commercie van af druipt, haal ik mijn neus ook niet op voor een beetje cultuur, het liefst een zo oud mogelijke. Nou bestaat mijn vriendengroep uit verschillende nationaliteiten en heb ik dus ook precies één Chinese vriendin. Niet dat zij mij per se iets bijbrengt van de Chinese cultuur want de lieve meid is zo Haags als de pest, maar toch. Het feit dat we jaar in jaar uit met haar verjaardag een heerlijke stamppot andijvie voorgeschoteld krijgen wil ook wat zeggen. Maar deze vriendin kwam met de gouden tip om de Chinese Terracotta Warriors eens te bezichtigen in Den Haag. Nou is Den Haag maar ongeveer 15 minuten met de Intercity vanaf Rotterdam dus op mijn vrije dag ben ik samen met mijn mams afgereisd naar het New Babylon om de levensgrote poppen eens van dichtbij te bekijken.
 
klei soldaat
 
Toen ik nog een klein meisje was kon ik geen genoeg krijgen van het spelen met poppen. Barbie, Ken en ik hadden een bijzondere driehoeksverhouding met elkaar. Ik denk dat menig vrouw, al dan niet man, zich hier wel in kan herkennen. Barbie of lego what’s in a name, right? Meisje of niet, ik speelde oorlogje in de buurt en pakte stiekem de legersoldaatjes van mijn kleine broertje af om mijn barbie-imperium mee uit te breiden. Toen de kans zich voordeed om de ultieme kleine jongensdroom te bewonderen in levende lijve ben ik als een speer gegaan. Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat in mijn kindertijd de gemiddelde 10 jarige boy wel graag een legertje voor zichzelf had willen hebben.
 
nog meer klei soldaten
 
Lang, heel lang geleden was er zo’n klein jongetje van 13 jaar genaamd Qin Shi Huangdi. Deze jonge man werd de eerste keizer van het Chinese Qin-rijk. Al als 13 jarige was hij geobsedeerd door het eeuwige leven, vrijwel meteen toen hij aan de macht kwam begon hij te werken aan een zo’n ongeveer 8000 koppig terracotta leger, variërend van 1.60m tot 1.80m groot, dat hem zou vergezellen in zijn onsterfelijkheid. Dat leger is nu dus, deels en in replica weliswaar, te bewonderen in het Haagse New Babylon. Alhoewel de lichamen van de warriors in massa’s werden geproduceerd was elk beeld uniek in zijn soort doordat de handen en hoofden van de warriors er naderhand aan vast werden gezet en elke soldaat een andere gezichtsuitdrukking toebedeeld kreeg.
 
leger soldaten
 
nog meer soldaten
 
Toen ik daar stond te kijken in een donkere ruimte naar een aantal rijen terracotta soldaten betrapte ik mezelf erop dat ik stond te wachten tot één van de soldaten daadwerkelijk zou gaan bewegen. Al die verschillende gezichten staarden me behoorlijk creepy aan. Als klap op de vuurpijl kon je ook nog in een geconstrueerde ‘omgeving’ op de foto met een soldaat, deze kans kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Dus voor al de niet-cultuurbarbaren onder ons, ik zou gaan. Het is zeker de moeite waard.
 
klei klei klei
 
soldaten in vitrines
 
paarden in vitrines

Latest posts by Marleen (see all)