Van alle Rotterdamse buurten is de vooroorlogse arbeiderswijk Crooswijk wellicht wel het meest ondergewaardeerd. Toch heeft de buurt een hoop te bieden voor wie achter het grauwe decor kijkt. Crooswijk zit vol met historie en romantiek. Elk kwartier volgt tram 7 het spoor dat de wijk al een eeuw doorkruist. Op haar uitweg slingert ze langs de Rotte en raakt dan zoek in de stad. Het is ook de buurt waar bokslegende Bep van Klaveren in brons gegoten staat. Een wijk waarin elke stedenbouwkundige stijl minimaal een keer verrezen is en vervolgens twee keer is gesloopt.

Het is dan ook niet zo gek dat Crooswijk dit weekend in het teken staat van deze geschiedenis. Kunstminnend en cultureel Rotterdam: eat your heart out! Dit weekend verandert Crooswijk in één grote galerie met buitenkunst tijdens de CroosArt Straat Expo. Kunstenaars pakken, gewapend met kwast en spuitbus, dichtgetimmerde ramen en lelijke plekken in de wijk aan en transformeren die tot aantrekkelijke kunstplekken.

Onze eigen Felix beschilderde samen met zijn kunstenaarscollectief De Paradijsvogels een heel pand in de Rakstraat. Op het slooppand komt de Crooswijkse geschiedenis kleurrijk en metershoog tot leven. De Paradijsvogels brengen op het pand een eerbetoon aan de onlangs overleden jazzzangeres Rita Reijs en maken verwijzingen naar de fabrieken, de geschiedenis en dé Crooswijkse sport bij uitstek: boksen.

rsz_pandrakstraatpct20-pct20paradijsvogelspct20-pct20inpct20progress

De opening van de CroosArt Straat Expo is op zaterdag 5 oktober om 13:00 uur in de Rakstraat. Het leuke aan kunst in de openbare ruimte is het feit dat het openbaar is. Pak de slingerende tram 7 of fiets en neem een kijkje achter het grauwe decor. Het resultaat van al dat geklieder is sowieso indrukwekkend.