Al lopende op de trap van traanplaten, voelde ik bij elke stap het staal trillen vanaf mijn enkels tot aan de bovenbenen. Mijn lichaam was nat en mijn gevoel balanceerde tussen angst en geluk. Eenmaal bovenaan gekomen leken de lichtblauwe tegels beneden mij wel gekrompen. Op dit moment was ik groter dan mijn omgeving, maar toch voelde ik mij heel toepasselijk een klein pikkie.

” Zo, let je op Elmar? Hier gaattie dan” en mijn opa wierp een vijf guldenstuk het diepe in. Ik zag nog een paar keer de zon weerkaatsen tegen de dunne bronscoating, voordat het muntje de bodem raakte. De vijf gulden zag er in die tijd al indrukwekkend genoeg uit, zonder te beseffen wat het werkelijk waard was. Wellicht kon ik er een behoorlijk mooi Duplo-item van aanschaffen.

Met mijn tenen veegde ik een paar keer over de grip-tape van de duikplak, vulde mijn longen met verse buitenlucht en daar ging ik. Waarschijnlijk was het een duiksprong, waarbij mijn opa dacht, die heeft vast iets verdraaid met dat magere sprinkhanen lichaampje van hem. Proestend kwam ik boven, maar met vijf gulden! “Goed zo jochie!” hoorde ik mijn opa trots zeggen vanaf de zijkant. Als een kind zo blij verscheen er een glimlach op mijn gezicht van oor tot oor.

Gisteren liep ik ook op traanplaten en voelde bij elke stap het staal trillen vanaf mijn enkels tot aan de bovenbenen. Het was de trap van Station Rotterdam-Noord, voor het treintje naar mijn nieuwe dagelijkse omgeving. Bij elke stap dacht ik even aan vroeger. Er zat dus blijkbaar een wijze les in. Je moet eerst naar boven klimmen om uiteindelijk jezelf in het onbekende te storten. Bij de eerste fase van een nieuwe baan beheerst men de werkwijze nog niet volledig, maar bij elke duik wordt het diepe een stukje bekender en de techniek verfijnder. Helaas staat hij niet meer aan de zijkant. Toch kan ik mij herinneren dat op de zijkant van het guldenstuk “God zij met ons” stond vermeld. Maar, zo diep duik ik er vandaag niet in. Een beetje hulp op zijn tijd kan geen kwaad, maar je moet het uiteindelijk toch allemaal zelf doen!

Latest posts by Elmar (see all)