Het blijft een spannend potje schaken. Eerder lazen we al het (soort van) goede nieuws dat Vestia, Havensteder en ProRail toch bereid zijn om keiharde euro’s tegen de vervallen Hofbogen te smijten – mits de gemeente bereid is om te helpen en de hele boel daarna overneemt. Helpen gaan ze, blijkt nu!

Oke, een echte oplossing voor het vervallen, oude spoortraject is er nog niet. Toch liet Karakus gister weten dat de gemeente inderdaad bereid is te helpen bij het onderhoud van de ruimtes. Dat kan kennelijk op allerlei manieren, zoals verstopte subsidiepotjes aanboren of bestemmingsplannen wijzigen. Geen gek idee, je zou er maar wonen!

Niemands kerntaak
Maar hiermee komen de corporaties zeker niet met de schrik vrij. Hoe graag zij dit prachtige monument liever kwijt dan rijk zijn: kopen, daar denkt Karakus niet aan. Dat ‘behoort niet tot kerntaak van de gemeente’. Wel zegt de wethouder dat de gemeente het onderhoud van de nog niet-verkochte panden overneemt.. over vijftien jaar welteverstaan. Het is een stapje in de goede richting, laten we maar zeggen.

In ieder geval staat de deur open voor nieuwe initiatieven als de bestemmingsplannen gewijzigd kunnen worden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen en waarom zouden Vestia, Havensteder of Prorail zoiets monumentaals als de Hofbogen niet in hun portfolio willen: beetje huisjes, beetje horeca. Even door Prorail van het eigen vermogen laten afschrijven en klaar is Karakus.