Gino van Weenen (1986) is overdag kunsteducator en schrijver, ‘s nachts betreedt hij de coulissen en komt tevoorschijn als performer, presentator en organisator. Kunst en Cultuur in Rotterdam is wat hij kent, andersom kennen zij hem. Met goede koffie en een boek vol woorden, dwaalt hij langs verlaten kades en dichtgeslibde snelwegen. Zijn lichaam is een prentenboek. Hij introduceert hier op Bogue The Museum of Analogue Reality.

Tot 22 mei is de wereld een stukje toekomst rijker. In de voormalige studio’s achter WORM huist sinds kort UBIK, een ruimte voor theater, kunst en performance. Theatergroep Macabre zet een stap vooruit en blikt nu al terug naar wat er komen gaat. Verdeelt over drie holodecks kijk je namelijk naar voortekenen van de komende teloorgang van de mens. Wat de dames Brockhus en Timmermans ons namelijk voorschotelen is een gebrek aan menselijkheid.

IMG_7088

De aankomsthal vult zich met een tekst die een grote nieuwe stap voorspelt. De koptelefoon en de tijdslijn vormen zich een beeld op je netvlies dat erg lijkt op The Matrix, waarin wij enkel nog maar energie zullen zijn. De eerste ontmoeting met je huidige zelf terugkijkend vanuit de toekomst is confronterend. Voor sommige mensen herkenbaar, voor andere een totale desillusie. Als je de eerste klap te boven bent dan begrijp je pas dat de toekomst zich nog laat sturen maar enkel als je daar je eigen stempel op durft te drukken.

IMG_7111

Wat zich op het tweede holodeck laat bekijken is niets anders dan een sneer naar de huidige maatschappij waarin grootverbruik en waarde zich laten reduceren tot zinloosheid. Mocht je na het zien van deze ruimte nog niet weten waar Macabre naar op zoek is dan vraag ik je om nog eens in de spiegel te kijken. Want kritisch kijken naar je eigen gedrag lijkt de rode draad van deze installatie waarin in grote mate een politieke en maatschappijkritische ondertoon in te vinden is.

IMG_7112

Op het derde holodeck is het theater compleet en kun je jezelf vergapen aan de belichaming van de toekomst. Performance en dans laten zich vergezellen door beeld en muziek en zorgt voor een beeld waarin je niet anders kan dan afwachten. Als je de toekomst wil zien dan is Museum of Analog Reality een startpunt, niet voor dat wat er zich over tien jaar afspeelt maar eigenlijk gewoon nu al op je smartphone.

IMG_7142

The Museum of Analogue Reality

Locatie: Worm / Ubik
Boomgaardsstraat 69

22 apr tm 22 mei

Openingstijden:
Vrij + Zat 17:00 – 21:00
Zondag: 13:00 – 17:00

IMG_7193

IMG_7157