Met glinsterogen neem ik het geweer in mijn handen. Mijn aantrekkingskracht tot het schieten met dit machinegeweer is puur gebaseerd op nieuwsgierigheid. Nog geen uur later sta ik voor een herdenkingsmonument waar duizenden schedels in opgestapeld liggen als gevolg van een verschrikkelijke burgeroorlog in Cambodja. Tegenstrijdigheid ten top.
 
Thailand_ak

Lichtelijk verzuurd omdat ze me niet konden overhalen een handgranaat te gooien voor honderdvijftig dollar, wordt mij de AK-47 aangereikt. Het aanvalsgeweer dat in 1949 wordt ingevoerd bij de Sovjetlegers en geroemd wordt om zijn vuurkracht en betrouwbaarheid. Na wat gewring achter het geweer heb ik de juiste houding te pakken om voor veertig dollar mijn dertig kogels af te vuren. Mocht er ooit weer dienstplicht in Nederland worden ingevoerd, kan ik bij deze aanraden mij een oproep te besparen. Met een giechelende geit achter een geweer die zelf nog harder schrikt van haar schot dan degene waar het op gericht is gaan we de oorlog echt niet winnen!

De volgende stop die dag is bij de Killing Fields. De plek wat tijdens de oorlog in Cambodja tussen 1975 en 1979 het eindstation is voor minimaal 17.000 mensen. Sta ik diezelfde dag te watertanden boven een veel gebruikt moordwapen, op deze plek werd het liefst kogels bespaard. Voor ouderen gebruikten ze de achterkant van het geweer om hun schedel mee in te slaan en vervolgens dood te bloeden. Mijn mond valt open bij de “Killing tree”. De boom waar baby’s onder toeziend oog van hun moeders tegen worden dood geslingerd. Goedkoop en gegarandeerd succes.
 
Thailand_ak

Na mijn bezoek aan Cambodja besef ik mij des te meer dat het een reis is met vele uitersten. Zo geniet je in dit land van het goedkoopste biertje ter wereld en wordt je tegelijkertijd geconfronteerd met een hartverscheurende geschiedenis. Proost!

Latest posts by Emily (see all)