Na 10 jaar wonen en werken in Amsterdam pakte modeontwerpster Joline Jolink haar spullen en vertrok naar Rotterdam. Jolink vertelt waarom zij – tot nu toe – absoluut nog geen spijt heeft van deze beslissing. Altijd leuk om van een niet-Rotterdammer te horen wat er zo leuk is aan onze stad.

“Tijdens een testperiode met een tijdelijk winkelconcept in Rotterdam werden we simpelweg betoverd door de stad en de mensen. Niet alleen waren we er in dertig dagen van overtuigd dat de Nieuwe Binnenweg een veel passendere locatie is voor mijn ontwerpen dan de Amsterdamse 9-straatjes, ook privé voelden we een klik. Rotterdam is ruig, recht door zee, creatief, no-nonsense en goudeerlijk. Veel meer dan in de 9-straatjes treffen we op de Nieuwe Binnenweg de doelgroep. Vrouwen die daar toch al komen voor Koekela, een lekker brood kopen bij Jordy’s of een mooie fles wijn bij Odile Hemmen. Vrouwen die naar de kapper gaan bij Aveda of lunchen bij het biologische Buiten. Deze vrouwen laten zich ook graag verrassen door mijn ingetogen designs van de mooiste materialen.”

Offline/online
“Met de offline-winkel komt het merk optimaal tot leven. De combinatie online met offline is heel sterk. Ze versterken elkaar. Het voelen van de materialen en het uitgebreide persoonlijke advies is natuurlijk iets dat je alleen offline kan bieden. In Rotterdam was het onlineklantenbestand zo groot dat we nieuwsgierig werden naar deze vrouwen. Het idee was om ze een maand lang persoonlijk te ontmoeten in een tijdelijke winkel, maar we zijn dus niet meer weggegaan.”

De klant
“Ik kan alleen winkelgebieden vergelijken: op de Binnenweg lopen eigengereide, nuchtere types; veel creatieven met oog voor kwaliteit. In de 9-straatjes liep meer eenheidsworst, maar dat zegt niets over ‘de Amsterdamse vrouw’. Die komt gewoon niet meer zo graag in de drukke binnenstad. Als ik hier een winkel in de Koopgoot had geopend, had ik ook een ander beeld van de Rotterdamse vrouw gehad. Amsterdam is voor ons nog steeds de stad met het grootste aantal onlineklanten. Ik ben blij dat ik de trouwe fans daar nog op afstand kan bedienen dankzij de webshop. Ik ontwerp voor werkende vrouwen met een druk bestaan. Omdat ze ook nog een sociaal leven hebben en vaak een gezin, hebben zij baat bij mooie kleding van hoogwaardige materialen waar goed over is nagedacht. Kleding die haar zichzelf laat zijn, bewegingsvrijheid geeft en in een ideale wereld: zelfvertrouwen. En ja, stiekem ontwerp ik natuurlijk ook voor mezelf. Ik draag niets anders dan eigen merk.”

Persoonlijk
“Mijn verhuizing naar Rotterdam heeft een gigantische invloed op mijn leven! Een nieuwe stad ontdekken is heerlijk. Ik vind Rotterdam heel erg mooi. De skyline, de Erasmusbrug, de Rotterdam, de Veerhaven en de musea. Ook voel ik hier meer rust en focus, minder spanning. In de parken hier heb ik alleen oog voor mijn hond, de bomen en de lucht. Ik hoef niet op zoek naar het hipste koffietentje of een fototentoonstelling langs het terrein, best prettig. Ik ben gewoon op mijn plek, ineens klopt het allemaal.”

IMG_7030
IMG_6712
IMG_6317

Joline Jolink
Nieuwe Binnenweg 82

Sarah Schulten

Sarah’s (1987) fascinatie voor kunst en mode bloeide op in Londen. Daar organiseerde ze galerieshows tijdens de Fashion Week. Eenmaal thuis kwam de Rotterdamse bij de modeontwerpster Marga Weimans terecht, waar zij alles leerde over organiseren, ontwerpen en conceptueel denken. Met haar kennis over modetheorie bedenkt Sarah nu ideeën en ze zet deze om in verhalen, fotoreportages en catwalkshows.